27 Ιούλ

Η όψεις της τραγωδίας η ανάλυση των γεγονότων και η αναζήτηση ευθύνης

(0)

Κοινοποίησέ το!

Στην τεράστια αυτή τραγωδία (όπου ο τελικός αριθμός των ανθρώπων που κάηκαν ή πνίγηκαν δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, 87 έως σήμερα 27-7-18), γράφονται και λέγονται πολλά. Η εικόνα από το οικόπεδο που βρήκαν φρικτό θάνατο 26 άνθρωποι, που δεν κατάφεραν να βρουν μέσα στο σκοτάδι και την κάπνα την μοναδική έξοδο προς την παραλία… Παραθέτουμε 4 άρθρα προκειμένου να έχουμε πιο ενδελεχή άποψη:

  1. Αλήθειες και ψέματα για το Μάτι Αττικής (Αναδημοσίευση από το anoixtoparathyro.gr)-Του Δημ. Βασιλόπουλου …………………………………………………………………………..

Επειδή ακούω γύρω μου του κόσμου τις βλακείες και διαβάζω ακόμη μεγαλύτερες από ανθρώπους που ούτε έχουν ιδέα από την περιοχή και κυρίως από την ιδιομορφία που έχει το Μάτι…

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το Μάτι ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ στον Δήμο Ραφήνας, με εξαίρεση ένα πολύ μικρό μέρος του, στην είσοδό του, λίγα μέτρα πιο κάτω από το Κόκκινο Λιμανάκι. Το Μάτι διοικητικά ανήκε πάντα στον Δήμο Νέας Μάκρης (η παραλιακή γραμμή Ζούμπερι, Άγιος Ανδρέας, Μάτι είναι η προέκταση της Νέας Μάκρης), ο οποίος Δήμος Νέας Μάκρης ενώθηκε πλέον με τον Δήμο Μαραθώνα, άρα δηλαδή το Μάτι ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα. Κοινώς ο Δήμος Ραφήνας και λόγω του λιμανιού που έχει, φορτώθηκε από μόνος του (και πολύ καλά έκανε φυσικά σε τέτοιες στιγμές), ένα φορτίο που ΔΕΝ του αναλογούσε. Για το τι έκανε ο Δήμαρχος Μαραθώνα και πού βρισκόταν το 24ωρο της μεγάλης πίεσης, ας το αναλογιστούν αυτοί που τον ψήφισαν. Ίσως είχε να φροντίσει ένα νέο μπότοξ, ίσως την βίλα του στην Καλλιτεχνούπολη, ίσως ήταν στην Μύκονο και πού να τρέχει τώρα, πάντως εκεί δεν εμφανίστηκε!

Αυτοί που απορούν με τον εγκλωβισμό τόσων ανθρώπων, δεν έχουν ιδέα πώς ήταν διαμορφωμένη η περιοχή. Μιλάμε για μια εντελώς κλεισμένη περιοχή από παντού, με μια μόνο κεντρική αρτηρία, κοντά στην παραλία (αλλά όχι ακριβώς παραλιακή, δεν «βλέπει» θάλασσα ο κεντρικός δρόμος, καθώς είναι χτισμένα η ακτή και τα βράχια της από σπίτια, μαγαζιά, καφετέριες κι ένα μεγάλο ξενοδοχείο), μια απίστευτα λοιπόν στενή οδική κεντρική αρτηρία, όπου στα περισσότερα σημεία της δεν χωρούν δύο αυτοκίνητα να περάσουν και πρέπει να σταματήσει το ένα που πάει, για να περάσει το άλλο που έρχεται, και που η μισή διαδρομή της αρτηρίας είναι στροφές και ταυτόχρονα ανηφόρα ή κατηφόρα, ανάλογα με την κατεύθυνση του καθενός.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια κάθετη οδός επίσης στενή, που βγάζει στην λεωφόρο Μαραθώνος και στενάκια πολλά, που ή δεν βγάζουν πουθενά γιατί οδηγούν σε αδιέξοδο ή βγάζουν σε άλλα κάθετα στενάκια, που με την σειρά τους οδηγούν πάλι σε αυτή την κεντρική στενή αρτηρία ή στην κεντρική στενή κάθετη οδό. Και όλα αυτά μέσα σε δέντρα! Στον πανικό δεν έχεις καμία διέξοδο, παρά μόνο να κινηθείς προς την θάλασσα και αυτό έκαναν οι άνθρωποι όταν η φωτιά άρχισε να τους κλείνει από παντού!

Με βάση αυτή την περιγραφή, καταλαβαίνει πλέον κανείς και τον εγκλωβισμό τόσων αυτοκινήτων. ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ και το έζησα όλο αυτό!

Κάναμε μπάνιο δίπλα στον Άγιο Ανδρέα και βλέποντας πλέον ότι η φωτιά έχει ανέβει στην κορυφή του Βουτζά, αποφασίζουμε να φύγουμε. Το σπίτι μου είναι από την άλλη μεριά της Ραφήνας, προς την Αρτέμιδα, όμως είχαν κλείσει ήδη τη λεωφόρο Μαραθώνος. Έπρεπε λοιπόν να διασχίσω το Μάτι για να πάω σπίτι και μπήκα μέσα στο Μάτι για να περάσω από εκεί.

Φτάνοντας όμως στο ύψος του ξενοδοχείου και βλέποντας το μποτιλιάρισμα που ήδη έχει δημιουργηθεί και όλα αυτά τα αυτοκίνητα μπροστά μου, να μην μπορούν να προχωρήσουν και να έχουν ακινητοποιηθεί, αντιλαμβάνομαι ότι μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα έρθουν κι άλλα αυτοκίνητα από πίσω μου και θα εγκλωβίσουν κι εμάς σε μια ακινησία. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη έκανα μανούβρα επί τόπου στον στενό αυτό δρόμο, αναστροφή και γύρισα πίσω προς τη Νέα Μάκρη. Μέχρι να κάνω την αναστροφή, ήδη είχαν έρθει άλλα 3-4 αυτοκίνητα από πίσω μου! Ο ένας από αυτούς επίσης του έκοψε και έκανε αναστροφή. Από όλα αυτά τα αυτοκίνητα μόνο 6-7 κάναμε αναστροφή και φύγαμε. Οι υπόλοιποι ήδη είχαν εγκλωβιστεί, δεν μπορούσαν να γυρίσουν! Τι απέγιναν, δεν θέλω να το σκέφτομαι γιατί ανατριχιάζω!

Και μέχρι να βγω από τον Άγιο Ανδρέα στην κλειστή πλέον Λ. Μαραθώνος (ούτε 3 λεπτά με το αυτοκίνητο) ήδη η φωτιά την είχε διασχίσει και είχε μπει μέσα στο Μάτι! Ήταν μπροστά μου η φωτιά και την έβλεπα! Για τέτοια ταχύτητα μιλάμε!

Τέλος, αυτοί που λένε την εξυπνάδα, γιατί δεν ειδοποιήθηκε ο κόσμος να φύγει, ούτε αντιλαμβάνονται με τι ταχύτητα έφτασε η φωτιά κάτω, ούτε έχουν ιδέα από το Μάτι. Ας ξεκινήσουν σήμερα αυτοί οι εξυπνάκηδες να περάσουν από κάθε σπίτι για να «ειδοποιήσουν» τους ανθρώπους που είναι μέσα, σε ολόκληρη την περιοχή και σε όλα αυτά τα τόσο στενά δρομάκια και στα άλλα που οδηγούν σε αδιέξοδο, οπότε με το που θα φτάνουν στο τέλος σε κάποιο σπίτι, θα γυρνάνε μετά πάλι πίσω (και όλο αυτό με κλειστούς τους δρόμους από αυτοκίνητα) κι αν τελειώσουν του χρόνου το καλοκαίρι την «ειδοποίηση», ας πάνε να το πουν και στους «χαζούς» που δεν σκέφτηκαν να το κάνουν!

Ακόμη και από την τηλεόραση να το έλεγαν (για όσους έβλεπαν τηλεόραση φυσικά και δεν έκαναν μπάνιο στην θάλασσα ή την βόλτα τους ή δεν έπιναν τον καφέ τους και την μπύρα τους), πάλι ο ίδιος εγκλωβισμός θα γινόταν σε αυτά τα δρομάκια! Δεν υπήρχε διέξοδος! Το «γιατί» χτίστηκε έτσι πριν δεκαετίες αυτή η περιοχή, είναι ένα άλλο θέμα… (δείτε ΕΔΩ) Αλλά αυτοί που κάποτε έδιναν τις άδειες για να χτιστεί έτσι αυθαίρετα και κλειστοφοβικά το Μάτι, έχουν φύγει προ πολλού από τον μάταιο τούτο κόσμο!

Αυτά και καλημέρα σας! Η αλληλεγγύη που δείχνει τόσος κόσμος σε αυτές τις μαύρες ώρες, βγάζει αυτή την «καλημέρα» από τα χείλη μας!

2. ΕΝΑ ΦΕΚ ΚΑΙ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ. (του Νίκου Μπελαβίλα)

Στο Κόκκινο Λιμανάκι φαίνεται ότι επιχειρήθηκαν για άλλη μιά φορά να γίνουν απαλλοτριώσεις που δεν έγιναν-τις απαλλοτριώσεις τις εγκρίνει το Υπουργείο και τις υλοποιεί ο Δήμος. Αυτό συμβαίνει στους δύο τελευταίους αιώνες. Το ΦΕΚ που σήμερα έχει την τιμητική του είναι το ΦΕΚ63 ΑΑΠ/2017 (Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων) με το οποίο απαλλοτριώνεται ένα δρομάκι, στην επάνω αριστερά γωνία του οικισμού (διακρίνεται με κίτρινο) που είναι στο σχέδιο από το 1985 αλλά δεν είχε απαλλοτριωθεί. Σε αυτό το τοπογραφικό θα δείτε και άλλα, όπως πλατείες και ελεύθερους χώρους που επίσης από τότε έπρεπε να απαλλοτριωθούν αλλά δεν απαλλοτριώθηκαν. Στο κέντρο του τοπογραφικού διακρίνεται η παγίδα θανάτου με τα αυθαίρετα εκτός σχεδίου κτίρια.
Τι συμπεραίνει κανείς; Ότι ακριβώς λέγεται τόσες μέρες. Ένας οικισμός χωρίς νομιμότητα, χωρίς διέξοδα,χωρίς ελεύθερους χώρους, δρόμους και ρυμοτομία. Αυτά λέει το ΦΕΚ για όσους ξέρουν να διαβάζουν τοπογραφικά και πολεοδομικά σχέδια.

3. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

(ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ) 

Από την στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Αττικής, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση και τα δεδομένα των νόμων 4178 και 4495, προκύπτουν επίσης τα εξής συμπεράσματα:

Το 52% των δηλώσεων δεν έχει κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.
Το 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.
Η συντριπτικά επικρατούσα χρήση είναι αυτή της άλλης (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) κατοικίας, σε ποσοστό 86%, με την κύρια και μοναδική κατοικία να ακολουθεί (ποσοστό 10%) και οι υπόλοιπες δηλώσεις να αφορούν επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες)
Όσον αφορά την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, το 17% αφορά κτίσματα προ του 1975, το 32% αφορά κτίσματα μέχρι το 1982, το 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και το 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28/7/2011 (ημερομηνία «κόκκινης γραμμής» για τη δήλωση αυθαιρέτων).
Σημειώνεται, προς πληρέστερη ενημέρωση, ότι στους δύο ανωτέρω νόμους και αντίστοιχα στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, δεν εντάσσονται κτίσματα που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα σε δάση, δασικές περιοχές, ρέματα, αιγιαλούς κλπ, σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις.

Στους ανωτέρω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις της κατηγορίας 3 των δύο ανωτέρω νόμων που αφορούν μικρο-αυθαιρεσίες και μικρο-παραβάσεις σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα. Επίσης σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του νόμου 4014/2011 έχουν ενσωματωθεί στις διατάξεις του νόμου 4178/2013″.

4. Μαζί τα κάψαμε: Όταν η Θάτσερ συνάντησε τον Πάγκαλο – Του Άρη Χατζηστεφάνου

Μαθήματα προπαγάνδας που θα πρέπει να διδάσκονται για χρόνια σε σχολές επικοινωνίας δίνει τα τελευταία 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μέσω των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και των μηχανισμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι μετά την γραμμή «τώρα δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών αλλά για περισυλλογή», που προωθούσαν τις πρώτες 24 ώρες της καταστροφής, περνούν συντεταγμένα στη γραμμή «μαζί τα κάψαμε».

Ακολουθώντας μια ακραία φιλελεύθερη και θατσερική γραμμή σκέψης, στην οποία οι ευθύνες του ατόμου είναι μεγαλύτερες από αυτές τις συντεταγμένης πολιτείας, επιχειρούν να ρίξουν ουσιαστικά το βάρος στα ίδια τα θύματα. Εσείς καταπατήσατε δασικές εκτάσεις, εσείς λαδώνετε τους κρατικούς αξιωματούχους για να χτίσετε όπου θέλετε.

Προφανώς κάθε μία από αυτές τις παρατηρήσεις μπορεί να έχει ορισμένη βάση αλλά δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να συγκριθεί με τα εγκλήματα διαδοχικών κυβερνήσεων στον κρατικό μηχανισμό – του οποίου ηγείται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη του επιχειρήματος για τον τυροπιτά, ο οποίος βύθισε την ελληνική οικονομία στο χάος επειδή δεν έκοβε αποδείξεις. Την ίδια ακριβώς λογική που εξέφρασε και ο Πάγκαλος λέγοντας ότι «μαζί τα φάγαμε».

Η φράση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ότι δεν παραιτείται γιατί το Μάτι ήταν ένα «τεράστιο αυθαίρετο», συμπυκνώνει τη νέα στάση του κυβερνώντος κόμματος. «Έγιναν εγκλήματα και από μια παρθένα περιοχή, έχει γίνει ένα τεράστιο αυθαίρετο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι ξέρει καλά την περιοχή γιατί πήγαινε εκεί από μικρό παιδί.

Το πρώτο ερώτημα είναι πόσο χρονών είναι ο κ. Τόσκας και πότε έκανε τις διακοπές του εκεί, γιατί όπως δείχνουν αεροφωτογραφίες από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 το Μάτι ήταν αγροτική οικιστική περιοχή και όχι παρθένα δασική έκταση.

To σημαντικότερο όμως πρόβλημα στην δήλωση του Τόσκα είναι ότι κανένας δεν τον ρώτησε αν τα κτίσματα ήταν αυθαίρετα η όχι. Η δουλειά του ήταν να σώσει τους ανθρώπους που καίγονταν στις υπάρχουσες συνθήκες (το αν το έκανε σωστά η όχι είναι υπό διερεύνηση).

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σκεπτικό του ένας γιατρός στα επείγοντα περιστατικά θα μπορούσε να πει ότι δεν ασχολείται με ένα θύμα τροχαίου δυστυχήματος εάν αυτό έτρεχε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ένας ογκολόγος θα αρνούνταν να περιθάλψει καπνιστές, αφού οι ίδιοι ενδέχεται να ευθύνονται για την κατάστασή τους.

Μέχρι σήμερα αυτό ακριβώς επιθυμούσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να μην δώσουν τα χρήματα που συγκέντρωναν για δεκαετίες από τους πελάτες τους. Το ίδιο σκεπτικό προωθεί και η πρώτη φορά «αριστερή» κυβέρνηση;

Αν τα κτίρια είναι αυθαίρετα πρώτον να τα γκρεμίσετε και δεύτερον να σταματήσετε να παίρνετε ΕΝΦΙΑ από τους ιδιοκτήτες τους για να πληρώνετε τις ξένες τράπεζες. Είτε, όμως το κάνετε είτε όχι, ο ρόλος μιας συντεταγμένης πολιτείας και ενός κράτους πρόνοιας δεν αλλάζει. Πρέπει να είναι εκεί για να περιθάλψει τα θύματα μιας τραγωδίας. Εσείς οφείλετε να έχετε σχέδια εκκένωσης περιοχών. Εσείς οφείλετε να έχετε τον μεγαλύτερο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ευρώπη (και όχι τις μεγαλύτερες δαπάνες στο ΝΑΤΟ). Εσείς οφείλετε να εκπαιδεύετε τους πολίτες σε διαδικασίες αυτοπροστασίας σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Εσάς θα κατηγορούμε γιατί εσείς είστε η εξουσία. Και αν είχατε μέχρι τώρα το δικαίωμα να δηλώνετε ότι αντιμετωπίζετε χρόνια προβλήματα δεκαετιών, το χάσατε και αυτό μαζί με το «ηθικό σας πλεονέκτημα».

 

Κοινοποίησέ το!

Comments (0)

to-top