14 Αυγ

Αλμα εις ήθος

(0)

Κοινοποίησέ το!

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξήχθη στο ξαφνιασμένο από τις υψηλές θερμοκρασίες Βερολίνο, δεν μας χάρισε μόνο έξι μετάλλια (τρία χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο), αλλά και ένα συγκινητικό στιγμιότυπο όπως και μια ανόητη κυβερνητική κόντρα. (Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών, της Σταυρούλας Μαντζώρου) >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ας αφήσουμε το καλό για το τέλος και να δούμε την γκρίνια για το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του πρωθυπουργού Τσίπρα προς τη Βούλα Παπαχρήστου.

Διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι γιατί κάπου, κάποτε η Βούλα είπε ένα ανέκδοτο για τους Αφρικανούς στην Ελλάδα και τα κουνούπια του Νείλου. Ενα αστείο για το οποίο τιμωρήθηκε από τους «άτεγκτους» με αποκλεισμό.

Δεν θα θυμίσω σ’ αυτούς, που τάχα δεν ξεχνούν, τα ανέκδοτα με τους Πόντιους που είπαν και ξαναείπαν και γέλασαν, ούτε για τους Κούρδους που ξεκουρδίζονται. Ελεος πια, δικαστές των νιάτων και χωροφύλακες του φέισμπουκ.

Αλλά ας πάμε στο καλό. Ο Μιλτιάδης Τεντόγλου έκανε δύο χρυσά άλματα: ένα στο σκάμμα και ένα στο ήθος.

Μόλις ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του, που η πέμπτη με 8,25 τον έφερε στην πρώτη θέση, και ανακοινώθηκε πως είναι ο χρυσός νικητής, άρχισε να τρέχει, να πανηγυρίζει, να τρελαίνονται τα είκοσι χρόνια του. Κι εκεί, στον γύρο του θριάμβου την είδε και σταμάτησε αμέσως. Πήγε κοντά της, της έσφιξε το χέρι και τη φίλησε. Ηταν το ήθος που δεν τρελάθηκε από τη νίκη, ήταν ο σεβασμός που φρέναρε τη δικαιολογημένη νεανική περηφάνια.

Μα ποια ήταν αυτή η λεπτή ξανθιά κυρία που εθελοντικά, όπως μάθαμε, βοηθούσε εκεί δίπλα στο σκάμμα;

Η θρυλική Χάικε Ντρέχσλερ, η 54χρονη σήμερα Ανατολικογερμανίδα πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο μήκος. Πήρε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1983 και μετά σάρωσε με τρία ολυμπιακά μετάλλια το 1988 – ένα ασημένιο στο μήκος και χάλκινα στα 100 και 200 μέτρα.

Γιατί περίμεναν τόσα χρόνια μετέωρες οι επιδόσεις της; Διότι οι Ανατολικογερμανοί έκαναν μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, τη χρονική στιγμή που η Ντρέχσλερ ήταν η κορυφαία αθλήτρια.

Ολες αυτές είναι χρονολογίες που ο Τεντόγλου όχι μόνον ήταν αγέννητος, αλλά ίσως και οι γονείς του δεν είχαν γνωριστεί καν.

Σίγουρα όμως ήξεραν ότι τις πρώτες προπονήσεις σεβασμού και ήθους θα τις κάνουν οι ίδιοι στο παιδί τους. Και πήραν το χρυσό.

Κοινοποίησέ το!

Categories: ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Comments (0)

to-top