23 Οκτ

Αφαίρεση βαθμών, ένα συνοδευτικό έγγραφο των εγχώριων ντέρμπι

(0)

Κοινοποίησέ το!

Οριστικοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αφαίρεση βαθμών από την ΑΕΚ και ο Κώστας Μαρούντας γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών για το θέμα:

Και φέτος η αφαίρεση βαθμών «επισυνάπτεται» ως συνοδευτικό έγγραφο σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Η Ένωση φωνάζει, αλλά το ζητούμενο κατά την κρίση των πιο ψύχραιμων (ακόμα και μέσα στην «κιτρινόμαυρη» οικογένεια) είναι όχι ακριβώς γιατί η ίδια τιμωρήθηκε, αλλά γιατί π.χ. την έβγαλε ο ΠΑΟΚ καθαρή στα όσα αντίστοιχα έγιναν σε προγενέστερο (σχετικά πρόσφατο) δικό του αγώνα. Με τη σπουδή που έδειξε η Αστυνομία στην εκδίκαση, δύσκολα η ΑΕΚ να γλίτωνε.

Πλέον, έχουμε συνηθίσει με μία τέτοια πραγματικότητα. Η οποία, όμως, για να αλλάξει χρειάζεται ριζική αναδόμηση που δεν διαφαίνεται σε κανέναν ορίζοντα. Η Lady Hope μπορεί να αναγνωρίζει την «άγρια ομορφιά» που δίνει στα πράγματα ο αστάθμητος παράγοντας, αλλά προτιμά αυτός να αφορά σε αμιγώς αθλητικά δρώμενα.

Οι προσπάθειες των ποδοσφαιριστών και των προπονητών πρέπει να παίρνουν ακριβώς αυτό που τους αξίζει. Δηλαδή, τον ακριβή αριθμό βαθμών που ορίζει το τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα, και όλων συνολικά σαν γενική σούμα. Εκτός κι αν κάποιος από αυτούς διακοπεί.

Επειδή, όμως, ορισμένοι θερμόαιμοι επέλεξαν να κάνουν τα δικά τους με τα ΜΑΤ, η ΑΕΚ έχασε τρεις πολυτιμότατους βαθμούς που είχε κατακτήσει μέσα στα γήπεδα. Αυτό πρέπει να γίνει εκ νέου αιτία προβληματισμού για όλους. Γιατί το μέλλον είναι αυτό που παραλαμβάνει τη σκυτάλη στο παρόν, μία σκυτάλη που έχει «πλάσει» το παρελθόν. Και αυτά τα -3 δεν αφορούν μονάχα στην Ένωση…

Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που προβλέπει αφαίρεση βαθμών σε διάφορες περιστάσεις. Ή θα το αποδεχτούν όλοι ή θα αλλάξει. Αν το αποδεχτούν όλοι, θα πρέπει σε δημόσια (για να ξέρουμε όλοι το πώς το βλέπει ο καθένας…) διαβούλευση να συμφωνήσουν, και στο πνεύμα, και στο γράμμα. Πρωτίστως στο πνεύμα.

Αλλιώς οι αφαιρέσεις βαθμών θα είναι όπλο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» αγωνιστικής, και όχι μόνο, χροιάς. Δεν θα είναι ένα δραστικό μέτρο αντιμετώπισης, «αναχαίτισης», και εξάλειψης φαινομένων βίας, αλλά άλλη μία παθογένεια που θα «απελευθερώνει» πάθη και θα «δηλητηριάζει» ψυχές και σώματα. Η απογοήτευση θα ανακατεύεται με την οργή, η χλεύη με την ειρωνεία, και κάθε πρόοδος -όταν συντελείται- θα είναι, και λειψή, και «πύρρειος». Μέχρι να επέλθει η στασιμότητα, που η πείρα έχει αποδείξει πως είναι το καλύτερο πανδοχείο για την οπισθοχώρηση.

Τώρα είναι η σειρά της ΑΕΚ και των φίλων της να αισθάνονται άσχημα, να διαμαρτύρονται. Η Lady Hope δεν θέλει να δει το ζήτημα υπό το πρίσμα του ανταγωνισμού των ομάδων για τους τίτλους, αλλά για τις γενικότερες προεκτάσεις που έχει (και αυτή τη στιγμή κυρίως στην ίδια την ενεστωτική παθούσα, την ΑΕΚ).

Το θέμα είναι να μπορέσουν στο ενωσίτικο σώμα αυτήν την πικρή εμπειρία να τη μετατρέψουν σε μνήμη που θα αποτρέψει στο μέλλον παρεμφερείς εξελίξεις και καταστάσεις. Και σε αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων, ακόμα και των ίδιων των οργανωμένων της. Γιατί πέρυσι που η ΑΕΚ τα έδινε όλα «στο φουλ» για την επιστροφή στον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδας μετά από 24 χρόνια, τέτοια φαινόμενα ήταν αρκετά περιορισμένα έως εξαφανισμένα.

Συνήθως, επεισόδια στα γήπεδα κάνουν οι φίλοι μίας ομάδας όταν εκείνη βρίσκεται σε περίοδο παρακμής, όταν δεν υπάρχει στιβαρή διοίκηση και απτή προοπτική, όταν οι οπαδοί της δεν βρίσκουν κάποιο άλλο σοβαρό (στο δικό τους νου) κίνητρο για να μην το ρίξουν στα «γλέντια» και στα «άλλα κόλπα». Κάποιες φορές, και γιατί έτσι θα προωθηθεί μία στόχευση.

Η ΑΕΚ προφανώς και δεν ανήκει στην κατηγορία μίας ομάδας σε παρακμή, ούτε καν σε κρίση. Αντιθέτως, μόλις έχει βγει από την κορύφωση ενός -άκρως επιτυχημένου- πρώτου κύκλου που έφερε 1 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο Ελλάδας, και συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Επομένως, φαινομενικά, είναι σε θέση να βάλει «εσωτερική φραγή» σε βλαπτικούς για την ίδια πειρασμούς που διευκολύνουν κατά πολύ το έργο των αντιπάλων της.

Το ίδιο, βέβαια, ισχύει για όλες τις άλλες ομάδες, όσο αυτά τα -3 λειτουργούν ως ενέδρες στο κυνήγι της βαθμολογικής πρωτοπορίας, ενδεχομένως και ως άλλοθι αποενοχοποίησης κάποιες φορές.

Κοινοποίησέ το!

Categories: ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Comments (0)

to-top