13 Ιαν

Το σταυρόλεξο της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χωρίς τον Πάνο Καμμένο

(0)

Κοινοποίησέ το!

Μετά την αναμενόμενη παραίτηση Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα, το άρθρο του Χάρη Ιωάννου στο efsyn.gr μας δίνει την εικόνα των διεργασιών των επόμενων ημερών…

Σε κοινοβουλευτικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μπορεί να εξελιχθούν τα αρνητικά για την κυβέρνηση σενάρια σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. επιλέξει να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τη σημερινή πλειοψηφία.

Οπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, χωρίς τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛΛ. ο ίδιος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία για να δοθεί απαιτεί απλή πλειοψηφία επί των παρόντων αλλά όχι λιγότερους από 120. Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι αν δεν έχει τον συμβολικό, όσο και ουσιαστικό, αριθμό των 151 θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω» και αφού ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές εκκρεμότητες (Συμφωνία των Πρεσπών, συνταγματική αναθεώρηση, νομοσχέδια θετικών μέτρων).

Η αναζήτηση των 151 για ψήφο εμπιστοσύνης είναι δυσκολότερη κοινοβουλευτική άσκηση σε σχέση με τους 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό γιατί οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού που δηλώνουν θετικοί υπό προϋποθέσεις για το Μακεδονικό (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης), αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έχουν δηλώσει ότι μπορεί να ψηφίσουν τις Πρέσπες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον έξι. Δημοσίως μόνο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝ.ΕΛΛ.) και ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) έχουν δηλώσει ότι θα υπερψήφιζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα έδιναν και ψήφο εμπιστοσύνης. «Αν ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση πρέπει να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», επισήμανε χθες ο βουλευτής του Ποταμιού (Νews 24/7 FM) και πρόσθεσε ότι αυτό είναι «προαπαιτούμενο για να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή για κύρωση».

Πέραν των κ. Δανέλλη και Παπαχριστόπουλου, χρειάζονται ακόμη τέσσερις για μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να προέλθουν μόνο από την ακόλουθη «δεξαμενή» των πέντε βουλευτών:

  • 1. Η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, που εκτός των άλλων δηλώνει θετική υπό προϋποθέσεις και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά τη θέση της.
  • 2. Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά (ΑΝ.ΕΛΛ.), η οποία φέρεται θετική στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κρατά επίμονα κλειστά τα χαρτιά της και δεν έχει πει το παραμικρό για την ψήφο της είτε για το Μακεδονικό είτε για τη διαδικασία δυσπιστίας ή εμπιστοσύνης.
  • 3. Πιο πιθανός να στηρίξει την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης είναι ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Ζουράρις, ο οποίος έχει μεν διαφωνήσει με τη λύση του Μακεδονικού, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ρίξει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση.
  • 4. Ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, που υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 και φέρεται να είναι ένα βήμα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, χθες ανέτρεψε τα δεδομένα, δηλώνοντας ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία διαφωνεί.
  • 5. Ερώτημα αποτελεί και η στάση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. και υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος δημοσίως δεν έχει τοποθετηθεί ούτε για τις Πρέσπες ούτε για την ψήφο εμπιστοσύνης.


Κοινοποίησέ το!

Categories: ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Comments (0)

to-top