25 Ιούν

…τι κάναμε σαν χώρα για να αξίζουμε το Greek δίπλα στο MVP Freak;

(0)

Κοινοποίησέ το!

Με αφορμή τη βράβευση του εκπληκτικού Γιάννη Αντετοκούνμπο ως MVP καλοθοσφαιριστή του NBA…

Αναδημοσιεύουμε δύο σχόλια, το πρώτο του Χρήστου Κορολή, το δεύτερο του Θανάση Παπαβασιλείου ως τις καλύτερες προσεγγίσεις που διαβάσαμε:

«Αισθάνομαι ότι ο σπουδαίος Έλληνας αθλητής Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί εδώ και καιρό ένα σύμβολο κακέκτυπου αμέρικαν ντριμ, επάνω στο οποίο, σε μεγάλο βαθμό, στηρίζεται η ευημερία του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Μια ευημερία που, παρά τις όποιες σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις, συνεχίζει να πατά στη βαθιά ανισότητα και εκμετάλλευση. Και ας μην απορούμε γιατί κάποιοι δικοί μας πολιτικοί που δεν ψήφισαν το νόμο για την ιθαγένεια, τώρα αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι.

Γιατί σε αυτόν τον κόσμο της «φυσικής ανισότητας» και αδικίας πιστεύουν.

Γιατί για εκείνους και εκείνες, το να είσαι Έλληνας, είναι τίτλος τιμής και ανδρείας για λίγους, αν ο γονιός σου δεν έχει γεννηθεί εδώ.

Γιατί δε θέλουν οι «διαφορετικοί άνθρωποι» να παίρνουν τις ευκαιρίες αλλά την «ευκαιρία» για να γίνονται το βολικό τους άλλοθι και ο αστερίσκος τους«.

2ο του Θανάση Παπαβασιλείου:

«Πόσες φορές άραγε να έκλαψε ο μικρός Γιάννης όντας νηστικός, κυνηγημένος, λοιδωρούμενος, βλέποντας τους γονείς του να περνούν όσα πέρασαν προσπαθώντας να μεγαλώσουν αυτόν και τα αδέρφια του με αξιοπρέπεια, πόσα δάκρυα άραγε να έχυσε όταν αντί να χαίρεται την παιδική του ηλικία αναγκαζόταν να αντιμετωπίζει τη χλεύη και τις προσβολές νοικοκυραίων επειδή πουλούσε γυαλιά και cd’s στο δρόμο για να βοηθήσει την οικογένεια του, πόσο σπασμένη να ήταν η φωνή του όταν ένιωθε Έλληνας έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτόν τον τόπο αλλά ο τόπος αυτός του συμπεριφερόταν λες και ήταν -στην καλύτερη- αόρατος, στη χειρότερη ανεπιθύμητος;

Τα σημερινά δάκρυα (και το βραβείο) του δεν ανήκουν σε κανέναν από εμάς, ανήκουν αποκλειστικά και και μόνο στον ίδιο, στην οικογένεια του, στους λιγοστούς που τους βοήθησαν πριν ο Γιάννης γίνει Giannis, στον Σωκράτη που ήθελε να πάει να κάνει διδακτορικό στο εξωτερικό και δεν μπορούσε γιατί το ελληνικό κράτος του έδωσε ταυτότητα για να του την πάρει πίσω λίγο αργότερα και σε όλα τα παιδιά που θέλουν να γίνουν Giannis αλλά ακόμα παλεύουν, αν και το δικαιούνται, να πάρουν ένα μπλε πλαστικοποιημένο κομματάκι χαρτί που να γράφει Γιάννης.

Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, περηφάνια για αυτό που κατάφερε αυτό το παιδί, κι ειλικρινή απορία για το τι κάναμε σαν χώρα για να αξίζουμε το Greek δίπλα στο MVP Freak. Τίποτα άλλο…»

Κοινοποίησέ το!

Comments (0)

to-top