9 Ιαν

«Αγια-Σοφιά»; Βοήθειά μας!

(0)

Κοινοποίησέ το!

Με αβεβαιότητα για τα χρονοδιαγράμματα του γηπέδου της ΑΕΚ μπήκε το 2016….

Αναδημοσιεύουμε από την Εφημερίδα των Συντακτών- του Τασου Τσατάλη

Αβεβαιότητα είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια τις προοπτικές ξεκαθαρίσματος του ζητήματος του γηπέδου της ΑΕΚ, στην αυγή του 2016.

Το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο φινάλε της χρονιάς, δεν έχει αποδειχθεί ώς τώρα η αφετηρία άμεσων εξελίξεων.

Και με τον χρόνο να περνά γρήγορα, η προσδοκία των ανθρώπων της «Ενωσης» για έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι τον Μάρτιο, όπως είχε εκφραστεί κάπου στις αρχές του φθινοπώρου, ολοένα και χάνει σε πιθανότητες.

Η δημόσια διαβούλευση δεν έγινε για τους τύπους. Πόσο μάλλον όταν είχε τη διπλάσια διάρκεια από την προβλεπόμενη, μετά την αποδοχή του σχετικού αιτήματος του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας από το ΥΠΑΠΕΝ.

Στο τέλος της χρονιάς, οι εκπρόσωποι της ΑΕΚ πήραν στα χέρια τους έναν… τόμο με τις παρατηρήσεις, τα σχόλια και τις γνωμοδοτήσεις διαφόρων φορέων που έλαβαν μέρος στη διαβούλευση. Τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε αυτές που θα κρίνουν πιο σοβαρές.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συμφωνημένη μετά τις συναντήσεις στο ΥΠΑΠΕΝ και στην Περιφέρεια διαδικασία συνεργασίας τεχνικών κλιμακίων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. ΑΕΚ, Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, υπουργείο και Περιφέρεια.

Σε εξέλιξη; Οχι ακριβώς. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην οργάνωση αυτών των συναντήσεων.

Οχι πως στην ΑΕΚ περίμεναν ότι θα περάσουν αναίμακτα και χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις η διαδικασία της διαβούλευσης και οι επαφές των ομάδων εργασίας.

Αντίθετα, ήταν και παραμένουν σίγουροι πως θα τους ζητηθούν αλλαγές. Το θέμα είναι η έκταση και η σοβαρότητά τους. Οπως και το πότε θα έχουν πλήρη εικόνα για το ποια είναι, σύμφωνα και με το ΥΠΑΠΕΝ, τα σημεία που θέλουν οπωσδήποτε επανεξέταση.

Επίσημα, ακόμη δεν έχουν τεθεί υπόψη της ΑΕΚ αυτά τα σημεία. Γίνεται λόγος σε διάφορα δημοσιεύματα για κάποια που έχουν προκαλέσει ή προβλέπεται να προκαλέσουν τριβές.

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, υπογειοποιήσεις, πάρκινγκ, στέγαση ερασιτεχνικών τμημάτων, ασφάλεια – αυτά που αναφέρονται περισσότερο.

Τα πιο… εχθρικά στο σχέδιο της ΑΕΚ προβλέπουν μάλιστα πως αυτά τα σημεία είναι αρκετά ακόμη και για να μην επιτρέψουν να προχωρήσει η ιστορία, με την επισήμανση μάλιστα πως αυτό είναι σε γνώση των ανθρώπων της «Ενωσης», που ψάχνουν τον πιο… βολικό τρόπο για να εγκαταλείψουν το όλο θέμα.

Φυσικά, όταν τίθενται όλα αυτά υπόψη των υπευθύνων του σχεδίου, η αντίδρασή τους είναι σφοδρή.

Μιλούν για ανελέητο πόλεμο σε όλα τα επίπεδα από την πρώτη μέρα που μπήκε μπροστά το σχέδιο για την κατασκευή του γηπέδου.

«Μετά από απίστευτες καταστάσεις που έχουμε περάσει, από προσπάθειες να μπουν εμπόδια και συνεχίζουμε να περνάμε, έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σημαντικά πλεονεκτήματα που είναι αστείο και να σκέφτεται κανείς ακόμη πως υπάρχει τώρα περίπτωση να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια», είναι το σχόλιο σε όλα αυτά.

Εννοούν πάντα τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και μια σειρά θετικών γνωμοδοτήσεων για σημεία-«κλειδιά» του σχεδίου, που συμπεριελήφθησαν και στη δημόσια διαβούλευση της ΜΠΕ.

Αλλά είναι μόνο η τελική έγκριση της ΜΠΕ που λείπει για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες της αδειοδότησης;

Ούτε γι’ αυτό μπορεί να μιλήσει κανείς με σιγουριά ακόμη.

Ακόμη και η ίδια η αδειοδότηση θα φέρει στο προσκήνιο άλλα ζητήματα για τα οποία πολλά λέγονται, αλλά μόνο στην πράξη θα δοθεί η απάντηση, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να αποφύγουμε τις εικασίες.

Πρώτον, μέχρι ποιο σημείο καλύπτουν τις απαιτήσεις οι δυνατότητες του χρηματοδοτικού πλάνου όπως είναι σήμερα;

Το μόνο συγκεκριμένο στοιχείο που υπάρχει είναι από τη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της «Δικέφαλος 1924», στην οποία εμφανίστηκαν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον κόσμο, είτε μέσω των διαρκείας της σεζόν στη Γ’ Εθνική είτε με τις καταβολές στον σχετικό τραπεζικό λογαριασμό. Λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Δεν συμπεριλαμβάνονται βέβαια ούτε τα 11 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί δημόσια πως θα βάλει ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης ούτε τα χρήματα που θα συμπληρώσουν αυτό το ποσό από πλευράς άλλων επιχειρηματιών, όπως οι Πέτρος Παππάς και Πόλυς Χατζηιωάννου.

Επιπλέον, από την αρχή ήταν δεδομένο πως δεν θα αποφευχθεί και ο τραπεζικός δανεισμός, εφόσον βέβαια αυτός αποδειχτεί εφικτός.

Ολα αυτά με δεδομένο πως θα προχωρήσει ομαλά η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Εχει συμπεριληφθεί και στους δύο προϋπολογισμούς που έχει ψηφίσει η διοίκηση της Ρένας Δούρου. Αλλά συναντά σοβαρές αντιδράσεις, ακόμη και μέσα στην παράταξή της, κυρίως από συμβούλους που έχουν αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, μέσω της Περιφέρειας πρέπει να δοθούν και τα χρήματα από ΕΣΠΑ για τα περιφερειακά έργα, για τα οποία από την αρχή έχει ξεκαθαριστεί πως πάνε πακέτο με το γήπεδο.

Την ίδια στιγμή, στην ΑΕΚ συμβαίνουν και διάφορα παλαβά, όπως η αγωγή μέλους της Ερασιτεχνικής, που ζητά να ακυρωθεί το παραχωρητήριο στη «Δικέφαλος 1924», το οποίο εγκρίθηκε από την περσινή Γ.Σ. της Ερασιτεχνικής.

Το συγκεκριμένο μέλος ήταν παρών στη Γ.Σ. στην οποία εγκρίθηκε το παραχωρητήριο παμψηφεί!

Και πώς να μη μιλάει κανείς για «παλαβά», όταν υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην ΑΕΚ που θέλουν να… βάλουν κόκκινο στο συγκεκριμένο σχέδιο, τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα άλλο εναλλακτικό από πλευράς τους.

Πολύ περισσότερο κάποιο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα της Ερασιτεχνικής καλύτερα από το υπάρχον. Παρουσιάζονται τώρα διάφοροι που μιλάνε για «εφικτά σχέδια» που θα έχουν τα πάντα.

Εγκαταστάσεις για τα τμήματα, χρηματοδότηση, την έγκριση του δήμου κ.λπ. Κατά έναν μαγικό τρόπο όμως, στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν από την κατάρρευση του σχεδίου Γρανίτσα μέχρι να εμφανιστεί αυτό του Μελισσανίδη, κανένας από αυτούς δεν παρουσιάστηκε με οποιοδήποτε σχέδιο.

Ολα τα παραπάνω συνεχίζουν να συνθέτουν ένα σκηνικό περίπλοκο. Οπου κάθε εκτίμηση για χρονοδιαγράμματα είναι σίγουρα παρακινδυνευμένη. Και ακόμη πιο σίγουρα δεν γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις τελευταία, ακόμη και από πλευράς ΑΕΚ.

Προς το παρόν, το «καυτό» ζήτημα είναι η έγκριση της ΜΠΕ. Η οριστική εξέλιξη γύρω από αυτό θα καθορίσει σχεδόν τα πάντα.

Κοινοποίησέ το!

Categories: ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Comments (0)

to-top