16 Ιαν

Άκουσον, άκουσον τι συκοφαντίες: «…δύο δικαστές στην υπόθεση, δωροδοκήθηκαν ώστε να αθωώσουν τον…».

(0)

Κοινοποίησέ το!

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Ματ Σκοτ σε άρθρο του στην  ιστοσελίδα insideworldfootball.com εξαπολύει “βολές” και αφήνει αιχμές για τη σχέση του υποψήφιου προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, με τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ακολουθεί η αυτούσια μετάφραση του κειμένου της ιστοσελίδας insideworldfootball.com

Όταν ο Σεπ Μπλάτερ έδωσε προσφάτως συνέντευξη στο «Tass news», έγινε θέμα παντού. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο Γκρεγκ Ντάικ, ανέφερε τα λεγόμενα του Μπλάτερ ακόμα και στη Βουλή της Βρετανίας. Η οργή πήρε τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας του γεγονότος πως ο Μπλάτερ ισχυρίστηκε πως ήταν στις προθέσεις του να «φιξάρει» υπέρ της Ρωσίας και της Αμερικής την υποβολή πρότασης για τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2018 και του 2022.

«Είχε συμφωνηθεί πως θα πάμε στη Ρωσία, καθώς ουδέποτε είχε διεξαχθεί στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, και το 2022 θα επιστρέφαμε στην Αμερική». είπε ο Μπλάτερ. Το για ποιο λόγο αυτό εξέπληξε κάποιους- δεδομένου πως ο Μπλάτερ είχε μετατρέψει τα 17 χρόνια της προεδρίας του στη FIFA σ’ έναν ματαιόδοξο αγώνα για να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης- είναι απίστευτο, όμως συνέβη.

Προσωπικά πιστεύω πως κάτι άλλο που ειπώθηκε στη συνέντευξη είναι πολύ πιο ενδιαφέρον. Είναι το τι είπε ο Μπλάτερ για το Γενικό Γραμματέα της UEFA, τον Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος πλέον είναι υποψήφιος για την προεδρία της FIFA. «Θα έπρεπε να τον συμπαθώ», είπε ο Μπλάτερ, «γιατί προέρχεται από το ίδιο χωριό με μένα».

Ο Ινφαντίνο μπορεί να μην έχει τις ίδιες ρίζες με τον Μπλάτερ – αφού είναι γιος Ιταλών μεταναστών στην Ελβετία – αλλά αν όσα είπε ο Μπλάτερ είναι αλήθεια, ανατράφηκε στο ίδιο, μικρό, 200 κατοίκων χωριό με τον πρώην ηγέτη της FIFA. Ο Ινφαντίνο έχει αποδείξει ότι έχει μάθει από τις πολιτικές ικανότητες του Μπλάτερ. Αντιμέτωπος με κρίση στην UEFA όταν ο πρόεδρός του, ο Μισέλ Πλατινί, είχε απομακρυνθεί από την Νιόν με προσωρινό αποκλεισμό 90 ημερών από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, ο Ινφαντίνο μετέτρεψε την κατάσταση σε προσωρινό πλεονέκτημα.

Έχοντας καθυστερήσει εξαιτίας της υποψηφιότητας του Πλατινί, η UEFA δεν ήξερε ποιον να υποστηρίξει κι έτσι ο 45χρονος γενικός γραμματέας ταπεινά «συμφώνησε να προσφέρει». Τώρα θα μπορούσε να είναι έτοιμος να αναλάβει ολόκληρο το ποδοσφαιρο. Σίγουρα ο Ινφαντίνο το παίρνει σοβαρά και οι παρασκηνιακές κινήσεις του έχουν αποδώσει καρπούς.

«Έχουμε μιλήσει με τον Τζιάνι», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοτίου Αμερικής, Χουάν Άνχελ Ναπούτ, σε επίσημη δήλωση της συνομοσπονδίας στις 27 Νοεμβρίου. «Θα ψηφίσουμε ως μπλοκ. Είναι αποφασισμένο». Παρά τις συνεχιζόμενες συλλήψεις και παραιτήσεις στις εθνικές ενώσεις στη Νότια Αμερική μέσα από την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου για τη δράση των ποδοσφαιρικών θεσμών, η υποστήριξη αυτής της περιοχής στην προεδρική υποψηφιότητα του Ινφαντίνο θα ήταν μια τρομερή τόνωση για εκείνον (αν πράγματι τέτοια υποστήριξη μπορεί να υπάρξει στις 26 Φεβρουαρίου). Αλλά τι άνθρωπος θα έπαιρνε τα ηνία στη FIFA αν κέρδιζε εκείνος;

Μεταξύ των ιδιοτήτων του Ινφαντίνο, είναι η νοημοσύνη του. Είναι ένας δικηγόρος με προσόντα ενώ είναι και πολύγλωσσος. Έχει ένα έτοιμο χαμόγελο κι είναι σίγουρα χαρισματικός σε όλες από τις πολλές γλώσσες που μιλάει. Έχει αρκετή δημοσιότητα, καθώς είναι συνεχώς ο παρουσιαστής των κληρώσεων των Champions και Europa League.

Αλλά το μεγαλύτερο έργο του Ινφαντίνο έχει γίνει… πίσω από τις κουρτίνες της UEFA. Εκείνος, μαζί με τον βοηθό του, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, και για αρκετό χρόνο, με τον ταμία της UEFA, Μάριο Λευκαρίτη, δούλεψαν σκληρά για τον πρόεδρό τους ώστε να ενισχύσουν την πολιτική βάση υποστήριξής του μεταξύ των διαφόρων ομοσπονδιών στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Όπως ο Μπλάτερ, όταν μεταμόρφωσε τον εαυτό του από τον γενικό γραμματέα του Ζοάο Χαβελάνζε στο κορυφαίο “κεφάλι” της FIFA, έτσι και τώρα, όλα αυτά τα πολλά μέτρα που έκανε ως μεσολαβητής του Πλατινί πλέον αποφέρουν καρπούς, καθώς ο Ινφαντίνο βγαίνει μπροστά για την κορυφαία δουλειά στο ποδόσφαιρο (σ.σ. προεδρία της FIFA).

Ωστόσο, παρά τα όσα κατάφερε, δεν γίνεται να μην υπάρξει κριτική. Πάρτε για παράδειγμα την αλάνθαστη παρουσία του στην κλήρωση για το Champions League της σεζόν 2015-16, όπου ο Ινφαντίνο ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη. Μεγαλόσωμος, με μούσι, με ένα ύφος συλλογισμού, ήταν αδύνατο να τον παρακάμψεις. Όπως το ίδιο αδύνατο να παρακάμψεις, ήταν το γεγονός πως μόλις δύο μήνες πριν, στον Μαρινάκη απαγορεύτηκε κάθε ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο από το ποινικό δικαστήριο της Αθήνας.

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού είναι, όπως ξέρουν πολύ καλά οι UEFA κι Ινφαντίνο, υπό έρευνα καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο στημένων αγώνων που έχει “πληγώσει” το ελληνικό ποδόσφαιρο για χρόνια. Στις 5 Νοεμβρίου του 2015, στον Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στην Ελλάδα, καθώς παραβίασε τους όρους της απαγόρευσης της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο.

Ο Ολυμπιακός έχει αθωωθεί σε μία ακόμη έρευνα για στημένα παιχνίδια, γνωστή ως “Koriopolis”, (στην οποία ο Αστέρας εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό). Αλλά υπάρχουν σημάδια πως η αθώωσή τους στην υπόθεση αυτή ίσως επανεξεταστεί, καθώς ο εισαγγελέας του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου φαίνεται πως εξέφρασε ενδιαφέρον τον περασμένο μήνα σε ισχυρισμούς που έχουν να κάνουν με δύο δικαστές στην υπόθεση, οι οποίοι δωροδοκήθηκαν ώστε να αθωώσουν τον Μαρινάκη.

Ο Ινφαντίνο θα το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, διότι ο κοντινότερος του «υπολοχαγός» είναι ο γιος του του κοντινότερου «υπολοχαγού» του Μαρινάκη, του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, Σάββα Θεοδωρίδη. Ως πρώην διευθυντής των διεθνών σχέσεων της UEFA ο Θεοδωρίδης τζούνιορ θα είναι καθοριστικός στις πολιτικές φιλοδοξίες του Ινφαντίνο, ακριβώς όπως ήταν και σε εκείνες του Πλατινί. Το οποίο πιθανότατα θα εξηγεί για ποιο λόγο ο Πλατινί πέρασε χρόνο δίπλα στον Θεωδορίδη στα 60ά του γενέθλια και στην επέτειο του γάμου του, στο πολυτελές ελληνικό νησί της Μυκόνου.

Η έρευνα της UEFA σχετικά με τα όσα απαίσια έγιναν στην Ελλάδα, όπου το εμπορικό κατάστημα ενός διαιτητή FIFA ανατινάχτηκε όταν εκείνος αρνήθηκε να υποταχθεί στους διαφθορείς ήταν -ειλικρινά- βιαστική. Όταν ρώτησα για ποιο λόγο η UEFA είχε επιλέξει να μην ερευνήσει τις κατηγορίες εναντίον του Μαρινάκη όσο περισσότερο μπορούσε, πήρα την ακόλουθη δήλωση: «Μέχρι σήμερα η μοναδική πληροφορία που έχει στην κατοχή της η UEFA αναφέρεται σε μία κατάσταση στην οποία ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μαρινάκης, τελεί υπό έρευνα από τον Εισαγγελέα σχετικά με την φερόμενη εμπλοκή του σε ένα σχήμα που είχα σαν σκοπό του να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να διασφαλίσει τον τίτλο της ελληνικής Superleague. Σε αυτό το επίπεδο της διαδικασίας, ούτε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ούτε τα ποινικά δικαστήρια στην Αθήνα έχουν αναφέρει κάποια τελική απόφαση εναντίον στον κ. Μαρινάκη ή το κλαμπ. Το νομικό καθεστώς των διαδικασιών στην Ελλάδα είναι λοιπόν αρκετά ασαφές και εντελώς ανοιχτό».

Προσωπικά, βρήκα αυτή την εξήγηση πολύ… αδύναμη. Η ποινική έρευνα στον Μπλάτερ, στην οποία ο Πλατινί ενεπλάκη κι αυτός, ήταν πολύ μακριά από την ολοκλήρωση της, ωστόσο η η επιτροπή ηθικής της FIFA δεν δίστασε να τους τιμωρήσει και τους δύο. Αν στην ισορροπία των πιθανοτήτων (Το κατώτερο πολιτικό όριο που απαιτείται για τις πειθαρχικές διαδικασίες της UEFA, οι οποίες αντιτίθενται στα πέραν-από-κάθε-αμφιβολία στάνταρ μιας ποινικής δίκης) η UEFA πίστευε ότι υπήρχε κάτι στα ευρήματα του εισαγγελέα, θα ήταν μέσα στα άμεσα δικαιώματα της να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό. Στην πραγματικότητα, η έρευνα της ήταν κάτι περισσότερο από μία… συγκάλυψη.

Η UEFA φάνηκε να έχει μεγάλη διάθεση να διατηρήσει την συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Champions League, όπως και αυτή του συγκατηγορουμένου Αστέρα Τρίπολης στο Europa League. Το γνωρίζω αυτό, διότι έχω δει μία σημαντική αναφορά του επιθεωρητή δεοντολογίας και πειθαρχικού της UEFA (ο οποίος, άνετα, εργάζεται για την νομική εταιρία που ανήκει στον γιο του αντιπροέδρου της UEFA, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ Γιόνα) σχετικά με τις δραστηριότητες του Αστέρα Τρίπολης, που ήταν βασισμένη σε μία untested δήλωση από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, της οποίας ο πρώην πρόεδρος και ο νομικός σύμβουλος είναι ανάμεσα σε αυτούς που κατηγορούνται στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών. Αυτή η ελεύθερη έρευνα από τον Επιθεωρητή στις παράλληλες δραστηριότητες του Αστέρα Τρίπολης έθεσαν το παράδειγμα, που επέτρεψε στον Ολυμπιακό να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο φετινό Champions League.

Όπως ήταν φυσικό, αυτό αμφισβητήθηκε από τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, οι οποίοι έχουν τρομοκρατηθεί από την εγκληματική δράση στο εγχώριο πρωτάθλημα, στο CAS. Ωστόσο αντί να ασχοληθεί με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, η UEFA κατάφερε αντίθετα να αποσυρθεί η υπόθεση με την αιτιολογία ότι οι δύο ελληνικές ομάδες δεν ήταν «ενδιαφερόμενα μέρη» και επομένως δεν είχαν κάποια νομική αιτία να προσφύγουν στο CAS. Η αίτηση των δύο ελληνικών ομάδων απορρίφθηκε από το CAS και επομένως o Ολυμπιακός και ο Αστέρας έγιναν δεκτοί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση από τον Θεοδωρίδη ή το αφεντικό του, τον Ινφαντίνο, στην έρευνα του επιθεωρητή δεοντολογίας και πειθαρχικού της UEFA: «Ο Θεοδωρίδης δεν είναι μέλος σε κανένα από αυτά τα δύο σώματα και επομένως δεν έχει την παραμικρή ανάμιξη σε αυτές τις αποφάσεις» πρόσθεσε η UEFΑ στην δήλωσή της.

Ωστόσο η δομή της UEFA δεν δίνει την δυνατότητα για να ασκηθεί εσωτερική πίεση στην επιτροπή δεοντολογίας, σε περίπτωση που ένα ανώτερο στέλεχος την ζητήσει. Σε αντίθεση με την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA στην οποία τόση κριτική έχει ασκηθεί και η οποία δημιουργήθηκε ώστε να είναι ανεξάρτητη από το σώμα που ελέγχει (αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι κάθε άλλα παρά αυτό κάνει), οι επιθεωρητές δεοντολογίας και πειθαρχικού της UEFA δεν προσποιούνται καν ότι είναι ανεξάρτητοι από την UEFA. Είναι συμβεβλημένοι σε αυτή, το οποίο είναι μία τρομακτική αποτυχία της εταιρικής διακυβέρνησης στον οργανισμό του Ινφαντίνο. (Ένας εκπρόσωπος της UEFA μου είπε ότι «είναι περήφανος από την δουλειά που έγινε από το σώμα ελέγχου πειθαρχικού και δεοντολογία» για την οποία λέει ότι είναι: «ανεξάρτητη εντός του οργανισμού». Κάτι το οποίο είναι φυσικά πολύ διαφορετικό από το να είναι πραγματικά ανεξάρτητη από τον οργανισμό. Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA είπε στην στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ινφαντίνο για την FIFA: «Πιστεύουμε ότι ο Τζιάνι Ινφαντίνο έχει όλες τις αρετές που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις σοβαρές προκλήσεις που έρχονται και να οδηγήσει τον οργανισμό σε ένα μονοπάτι μεταρρύθμισης για να αποκαταστήσει την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της FIFA».

Ωστόσο οι δομές δεοντολογίας στην UEFA, τις οποίες επέβλεπε τα τελευταία 6 χρόνια ως γενικός γραμματέας, απλώς δεν αντέχουν στα τεστ ακεραιότητας και αξιοπιστίας. Στην πραγματικότητα, τα μέλη της UEFA που συμμετείχαν στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA, ήταν αυτά που ο πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής διακυβέρνησης Mark Pieth κατηγόρησε στην τελική του έκθεση ως αυτά που εμπρηστικά αντιδρούσαν στις μεταρρυθμίσεις που είχαν προταθεί. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, η ομάδα της Premier League η Άρσεναλ πολεμούσε να κρατηθεί ζωντανή στον όμιλο του Champions League στον οποίο συμμετείχαν ο Ολυμπιακός και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Ζντράβκο Μάμιτς, συνελήφθη τον περασμένο Νοεμβέριο, κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή που σχετίζεται με ποσά από μεταγραφικές πωλήσεις, τα οποία οφείλονταν στην ομάδα του, αλλά παράνομα μεταφέρθηκαν στους προσωπικούς του λογαριασμούς. Επίσης συνελήφθη ο Νταμίρ Βρμπάνοβιτς, ο εκτελεστικός διευθυντής της κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο Μάμιτς!

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Νταβόρ Σούκερ, πιέστηκε να αρνηθεί ότι έχει σχέσεις με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στα στημένα παιχνίδια. Το γερμανικό δίκτυο ARD υποστήριξε ότι εισαγγελείς έχουν αποδείξεις για την σχέση του Σούκερ με τον Άντε Σάπινα, μία από τις κεντρικές φιγούρες στο σκάνδαλο του Μπόχουμ το 2009 που συγκλόνισε το γερμανικό ποδόσφαιρο. «Ποτέ στην ζωή μου δεν αναμείχθηκε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα είχα να κάνει με τον επηρεασμό ή τον προκαθορισμό αποτελέσματος ενός ποδοσφαιρικού αγώνα», δήλωσε ο Σούκερ τον Ιούνιο. Ο Σούκερ ήταν ένα από εκείνα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA στην οποία ο Ινφαντίνο χρωστά την υποψηφιότητα του για την FIFA, μετά την ομόφωνη υποστήριξη της απόφασης του να κατέβει στις εκλογές. Ο Σούκερ επίσης είναι κάποιος ο οποίος τρέφει τις δικές του φιλοδοξίες για μία θέση στην FIFA. Ίσως αυτό εξηγεί το γιατί, όταν έφτιαξε τον λογαριασμό του στο Twitter (@Gianni_2016), ο πρώτος λογαριασμός που ο Ινφαντίνο ακολούθησε -πριν καν αυτόν της UEFA ή του γραφείου Τύπου της, που ήταν το νούμερο 2 και 3 στην λίστα) ήταν αυτός της κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. «Υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη, κυρίως στο βόρειο κομμάτι της, που λένε ότι αν εκλεγεί ο Ινφαντίνο, τότε αυτό είναι το τέλος της Ευρώπης», είπε ο Μπλάτερ στο Tass. «Οι περισσότερες ομοσπονδίες δεν συμπαθούν τον Ινφαντίνο».

Αν κρίνεις έναν άνθρωπο από τις παρέες του, ίσως αυτό είναι κατανοητό…

Κοινοποίησέ το!

Categories: ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Comments (0)

to-top