web analytics
3 Δεκ

Η Ε.Ε., η «νέα Τουρκία» και το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν

(0)

Κοινοποίησέ το!

Καθώς η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται, συμβολή στην κατανόηση της στάσης της Τουρκίας, προσφέρει και η άποψη του Ισμέτ Ακούρτ* που αναδημοσιεύουμε από τη Εφημερίδα των Συντακτών ____________________________________________

Η Τουρκία διανύει μια νέα φάση διακυβέρνησης και αναδιαμόρφωσης του κράτους. Ο τρόπος που η παρούσα εξουσία θωρεί τον κόσμο και οι στόχοι της είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τόσο την Τουρκία όσο και τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Αυτή τη στιγμή το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν που βρίσκεται στην εξουσία πιστεύει ότι δίνει έναν αγώνα ζωής ή θανάτου του τουρκικού κράτους είτε θεωρεί αυτή την κατάσταση ως μέσον για τη συνέχιση του δικτατορικού καθεστώτος.

Η εικόνα της πραγματικότητας του νέου τουρκικού κράτους, με τις εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, βρίσκεται πλέον πεντακάθαρα μπροστά μας.

Το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν εδραιώθηκε ποδηγετώντας και καταστέλλοντας βήμα βήμα όλες τις δημοκρατικές δυναμικές στην Τουρκία.

Σήμερα, πλέον, με την αυτοπεποίθηση που του δίνει αυτή η κατάσταση, διαμηνύει παντού την ατζέντα του. Εκφράζει ανοιχτά τις προθέσεις του – απειλές, εκβιασμοί, πόλεμοι, εισβολές.

Αυτή τη στιγμή πρώτος στόχος είναι η καταστολή της αντίστασης στο τουρκικό Κουρδιστάν-Μπακούρ και μετά να παρεμποδίσει τις εξελίξεις στο Κουρδιστάν της Συρίας-Ροζάβα και στο Κουρδιστάν του Ιράκ-Μπασούρ, και γι’ αυτό τον σκοπό πραγματοποιεί επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές.

Το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν πρωταρχικά έχει στραμμένα τα μάτια του στη Μέση Ανατολή και κατόπιν στα Βαλκάνια, κυρίως στα νησιά της Ελλάδας, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Είναι πλέον ανάγκη να γίνει σωστά κατανοητή η τουρκική πραγματικότητα και να ασκηθούν οι ανάλογες πολιτικές σχετικά με την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Οι απειλές που αναδείχθηκαν είναι αποτέλεσμα της διπρόσωπης και διαχειριστικής πολιτικής που μέχρι σήμερα ασκούσαν η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και κάθε κράτος της Ευρώπης χωριστά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη της Ευρώπης, που διέπραξαν το μεγαλύτερο αδίκημα παγκοσμίως συμπεριλαμβάνοντας το ΡΚΚ στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για την ανάδειξη του δικτατορικού καθεστώτος στην Τουρκία.

Πλέον το δικτατορικό καθεστώς του Ερντογάν δεν είναι απειλή μόνο για τους Κούρδους, αλλά και για τους Ευρωπαίους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες της αν δεν κάνουν γοργά βήματα για την αφαίρεση του ΡΚΚ από τις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων, τότε τα καταστροφικά αποτελέσματα της δικτατορίας του Ερντογάν δεν θα οδηγήσουν στον θάνατο μόνο τους Κούρδους, αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την Ε.Ε. και την ασφάλειά της.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παγώσει τις συνομιλίες με το τουρκικό κράτους είναι ανεπαρκής. Θα έπρεπε να αποφασίσουν τη διακοπή των συνομιλιών και αυτό επιτάσσουν οι παρούσες συνθήκες.

Η απόφαση που πάρθηκε δείχνει ότι η Ευρώπη κουβαλάει νερό στον μύλο του δικτατορικού καθεστώτος του Ερντογάν.

Τα πράγματα δεν μπορεί να προχωρήσουν έτσι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση γνωρίζει πολύ καλά ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από έναν εραστή της δικτατορίας.

Εάν δεν εφαρμοστεί την περίοδο αυτή οικονομικό -κυρίως- και πολιτικό εμπάργκο, καθώς και αποκλεισμός από τους διεθνείς οργανισμούς, θα είναι πολύ βαρύ το τίμημα που θα πληρώσουν η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και η Ευρώπη. Αυτό το ομολογούν οι δηλώσεις του Ερντογάν, αλλά και της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση με διαχειριστικές πολιτικές και καλοπιάσματα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη φάση που διανύουμε.

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες της ελευθερίας ή μήπως κλείνοντας τα μάτια θα συνεχίσει να στηρίζει τη δικτατορία του Ερντογάν;

Εφτασε η στιγμή των αποφάσεων.

* Δημοσιογράφος του κουρδικού καναλιού Newroz TV 

Κοινοποίησέ το!

Comments (0)

to-top