web analytics
17 Ιούλ

Σουρεαλιστικά

(0)

Κοινοποίησέ το!

Υποστηρίζουν πολλοί πως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Καθαρός ρεαλισμός πά’ να πει· ορθολογισμός. Ρασιοναλισμός καταπώς τον αποκαλούν στην Εσπερία. Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει τους πάντες ότι δεν προτίθεται να αποδράσει από την εξουσία τώρα που καρφώθηκε για τα καλά στον σταυρό, η λογική δραπετεύει με χίλια από τον δημόσιο βίο· την κάνει με ελικόπτερο σαν τον Παλαιοκώστα. Οσοι επιχειρούν να εξηγήσουν τα ανερμήνευτα που συμβαίνουν καθημερινώς, πελαγώνουν στα ρηχά χειρότερα απ’ τον πρωθυπουργό. Ζούμε εξόχως σουρεάλ καταστάσεις. Ο Αντρέ Μπρετόν, ο Ζορζ Μπατάιγ, ο Λουί Αραγκόν, ο Πολ Ελιάρ κι ο Ανδρέας Εμπειρίκος θα ‘καναν χαρτοπόλεμο τα γραφτά τους, αν μπορούσαν να τις παρακολουθήσουν, κι ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Ιβ Ταγκί, ο Ρενέ Μαγκρίτ, ο Μαξ Ερνστ, ο Χουάν Μιρό κι ο Νίκος Εγγονόπουλος θα ξυράφιαζαν με παράφορη μανία τους μουσαμάδες τους.

Πού να τα πεις και να μη φρυάξουν; Αρχίζουμε από τα απλά. Ο Βούτσης, που εσχάτως μπερδεύεται και το παίζει Βρούτσης, εκπονεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση και την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου στη Βουλή, καθώς οι δανειστές βιάζονται, αξιώνουν τεμενάδες με ακρίβεια δευτερολέπτου και οι καιροί δεν προσφέρονται για αντιρρήσεις. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητά να συνεχιστούν οι τοποθετήσεις και μετά τα μεσάνυκτα, γνωρίζοντας, παρά τη βραχύβια εμπειρία της, πως οι συνάδελφοί της δεν εννοούν να κατεβούν απ’ το βήμα αν δεν απαγγείλουν και τους τέσσερις τόμους των «Αθλίων» του Βίκτωρος Ουγκώ. Την αντιμετωπίζουν περίπου ως δολιοφθορέα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Τη στήνουν στον τοίχο και παίρνει με το ζόρι ακόμα και την ψήφο της.

Ελα μου όμως που, αντί για τις δώδεκα, τα κουκιά μετριούνται καλές τρεις. Πέρασε η πρότασή της στην πράξη, ενώ είχε απορριφθεί παμψηφεί και μετά βδελυγμίας. Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το δηλαδή. Αμ ο άλλος, ο Λαφαζάνης; Αρθρώνει ηχηρό «όχι» το οποίο στοιχίζει στο Μαξίμου τη δεδηλωμένη. Κι ύστερα κομπορρημονεί ότι τάχα μου «Στηρίζουμε την κυβέρνηση δυνατά, στηρίζουμε την κυβέρνηση ολόθερμα για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας». Φαντάσου να την υπονόμευαν! Φιρί φιρί το πάει να του απαντήσει ο Τσίπρας «ευχαριστώ που στηρίζεις», τονίζοντας με έμφαση τις παρηχήσεις. Ο Βαρουφάκης τούτη τη φορά δεν εξέδραμε κατά Αίγινα μεριά. Δεν την προτιμά φαίνεται μεσοβδόμαδα. Στο Κοινοβούλιο μίλησε στροφωδώς για «νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών». Κάτσε, ρε Γιάνη. Αποτέλεσμα της δικής σου διαπραγματευτικής τακτικής είναι η συμφωνία, όχι του Φούφουτου και του Χατζηπετρή.

Ρεζέρβα του ΣΥΡΙΖΑ κατάντησε η Ν.Δ., πέμπτος τροχός του κάρου της Αριστεράς. Εξανεμίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία και στη Συγγρού δεν τους περνάει καν απ’ το μυαλό να καταθέσουν πρόταση μομφής. «Πρέπει να ξεχάσετε διά παντός το ενδεχόμενο των εκλογών», διαμηνύει ο Βρούτσης, που σάλταρε κανονικά και παριστάνει τον Βούτση. Κρίση ταυτότητας το λένε στην ψυχιατρική με συμπτωματολογία ψευδακουστικού συνδρόμου. Ακούς «όχι» και το εκλαμβάνεις ως «ναι» και περνάς τον Λαφαζάνη για Σόιμπλε. Ο υπερρεαλισμός ωχριά. Και πού ‘σαι ακόμα. Ασε που σφίγγουν κι οι ζέστες.

Κοινοποίησέ το!

Comments (0)

to-top