21 Φεβ

Η εκεχειρία και οι… σκληροί του Βερολίνου

(0)

Κοινοποίησέ το!

Η εκεχειρία μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας φαίνεται πως ήταν βασικό στοιχείο της χθεσινής απόφασης του Eurogroup και της πρόθεσης για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

(του Παντελή Βαλασόπουλου, αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών)

Οι δηλώσεις Σόιμπλε το βράδυ της Κυριακής στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, με τις οποίες πήρε πίσω προηγούμενες δηλώσεις του για Grexit και παραδέχτηκε πως η Αθήνα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, έδειξαν πως το Βερολίνο επιθυμούσε να κατεβάσει τους τόνους, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup.

Το ίδιο φαίνεται πως συνέβη και από την πλευρά της Αθήνας, η οποία έχει κατεβάσει τους τόνους εναντίον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Και οι δύο πλευρές μοιάζει να αντιλήφθηκαν πως έχουν συμφέρον να επέλθει ηρεμία στις σχέσεις, καθώς οι Γερμανοί δεν θέλουν το ελληνικό πρόβλημα να αναζωπυρωθεί τη στιγμή που η χώρα βαδίζει προς εθνικές εκλογές, ενώ η Αθήνα θέλει να κλείσει την αξιολόγηση, βλέποντας πως το κλίμα αβεβαιότητας καταστρέφει την ελληνική οικονομία.

Την ίδια όμως ώρα, στη Γερμανία συνεχίστηκαν κάποιες εμπρηστικές δηλώσεις από τη μεριά της συντηρητικής παράταξης.

Υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού, αλλά και του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος, που πιστεύουν πως πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση στην Ελλάδα και να ακολουθηθεί σκληρή στάση.

Οι επιχειρηματίες

Ετσι, χθες το οικονομικό συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ένας σύνδεσμος επιχειρηματιών, ο οποίος εκπροσωπεί 11.000 επιχειρήσεις, με ανακοίνωσή του υπογράμμισε πως απορρίπτει κάθε υποχώρηση έναντι της Ελλάδας και επιμένει πως πρέπει πάντοτε να υπάρχει ανοιχτή η εναλλακτική λύση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έστω και προσωρινά.

Μια δεύτερη προκλητική δήλωση ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, γνωστό προβοκάτορα, με ιδιαίτερα σκληρές θέσεις έναντι της χώρας μας, ο οποίος όμως δεν ορίζει την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Βαυαρός πολιτικός, μιλώντας στην Bild, σημείωσε πως «ακόμη και εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της, αυτό δεν επαρκεί και όποια νέα οικονομική βοήθεια για την κυβέρνηση στην Αθήνα, θα πρέπει να γίνεται μόνον με ενέχυρο, σε μορφή μετρητών, χρυσού ή ακινήτων. Χρειαζόμαστε και ένα εναλλακτικό σχέδιο», επισήμανε ο Ζέντερ.

Οι παραπάνω δηλώσεις γίνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα από πολιτικούς, όπως ο Ζέντερ, που εκτιμούν πως τέτοιες απόψεις φέρνουν ψήφους στο κόμμα τους.

Σνάιντερ και Σουλτς

Περισσότερο όμως σημαντικές και με βαρύτητα είναι οι θέσεις που εξέφρασε ο υπεύθυνος για οικονομικά θέματα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Κάρστεν Σνάιντερ, ο οποίος ξεκαθάρισε κάπως τη θέση των Σοσιαλδημοκρατών απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας πως «η οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδέεται με μεταρρυθμίσεις.

Δηλαδή, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόζει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να λαμβάνει το αντίτιμο σε ελάφρυνση του χρέους».

Δηλώσεις έκανε και ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε ιδέα για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Σουλτς «δεν είναι συνετό να έρχεται συνεχώς προς συζήτηση το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά κατά εκείνων που διχάζουν την Ευρώπη. Γι’ αυτό και η πρόσφατη φλυαρία για Grexit είναι επικίνδυνη».

Κοινοποίησέ το!

Comments (0)

to-top