Απαλλάσσεται λόγω παραγραφής ο Β. Μαρινάκης…

Υπήρξε συμμορία αλλά έχει παραγραφεί η δράση της. ● Ενοχοι μόνο 5 από τους 28 κατηγορούμενους. ● Αλ. Κούγιας και Γ. Αλαφούζος προκάλεσαν τη δίκη με τις καταθέσεις τους στον ανακριτή, αλλά τις ανέτρεψαν στο ακροατήριο. ● Βεβαιότητα για τη χειραγώγηση του αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια. ● Ενοχος ο διαιτητής Αλ. Δημητρόπουλος για το παιχνίδι Κυπέλλου Παναχαϊκή-Ολυμπιακός. (Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών)

Την απαλλαγή του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, στελεχών της ΕΠΟ, ποδοσφαιρικών παραγόντων και διαιτητών πρότεινε χθες ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Χαράλαμπος Λακαφώσης, για το κακούργημα της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων και για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας επειδή… παραγράφονται.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, από τον συνδυασμό των αποδεικτικών στοιχείων προκύπτει ότι υπήρξε η συμμορία των Βαγγέλη Μαρινάκη (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός), Γιώργου Σαρρή (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θεόδωρου Κουρίδη (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Αρη Σταθόπουλου (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ), Γιάννη Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ), Νίκου Προύντζου (πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ), Γιώργου Δούρου (πρώην αρχιδιαιτητής), Θανάση Μπριάκου (πρώην αρχιδιαιτητής), αλλά η δράση της ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και διακόπηκε στις αρχές του 2013, ως εκ τούτου ζήτησε να παύσει η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος.

Για τους αγώνες πλέι οφ της Football League και τις απομαγνητοφωνημένες από την ΕΥΠ συνομιλίες του Β. Μαρινάκη με τους Γ. Σαρρή και Θ. Κουρίδη ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι «υπήρξε μεθόδευση για την άνοδο του Πλατανιά, αλλά δεν προέκυψαν η διακεκριμένη τέλεση του αδικήματος και η επίτευξη του σκοπού» και ζήτησε τη μετατροπή του αδικήματος της χειραγώγησης αγώνων (κακούργημα) στο πλημμέλημα της αθέμιτης παρέμβασης που επίσης παραγράφεται. Οσο για τους αγώνες της Super League που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, υποστήριξε ότι αποδεικνύεται χειραγώγηση μόνο σε έναν.

Στην αναμέτρηση Βέροια-Ολυμπιακός το 2013, για την οποία πρότεινε την ενοχή των Γ. Αρβανιτίδη (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια), Γ. Λαναρή (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας), Κ. Μπάρμπα και Χ. Παυλίδη (πρώην ποδοσφαιριστές Βέροιας) επειδή, όπως είπε, «από τις καταθέσεις των Δ. Καλαϊτζίδη και Ν. Γεωργέα, τη βιντεσκόπηση του αγώνα και την κατάθεση του ποδοσφαιριστή της Βέροιας Αλ. Καλογέρη προκύπτει με βεβαιότητα ότι αλλοιώθηκε εσκεμμένα το αποτέλεσμα και είναι προφανές ότι αυτό έγινε για στοιχηματικούς λόγους». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχουν αποδείξεις για συμμετοχή του Β. Μαρινάκη στη χειραγώγηση του παιχνιδιού.

Ο δεύτερος αγώνας που, κατά την κρίση του εισαγγελέα, «αλλοιώθηκε εσκεμμένα το αποτέλεσμα» είναι το Παναχαϊκή-Ολυμπιακός (Κύπελλο, 2012), για τον οποίο πρότεινε να κριθεί ένοχος ο διαιτητής Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, ο οποίος «απέβαλε ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής με ανύπαρκτο φάουλ και ενήργησε με σκοπιμότητα».

Για την πολυσυζητημένη αναμέτρηση Ολυμπιακός-Ατρόμητος (2-1, 4.2.2015), που έγινε μέρος της δικογραφίας μετά την κατάθεση του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα, ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες στην ακροαματική διαδικασία και πρότεινε την απαλλαγή του προέδρου του Ατρόμητου Γιώργου Σπανού, του τεχνικού διευθυντή Γιάννη Αγγελόπουλου και του προπονητή Ρικάρντο Σα Πίντο.

Η «κωλοτούμπα» των μαρτύρων

Στη μακροσκελή πρότασή του ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στους μάρτυρες κατηγορητηρίου Αλέξη Κούγια και Γιάννη Αλαφούζο, που «ήρθαν στο ακροατήριο και ανέτρεψαν τις καταθέσεις που είχαν δώσει στους ανακριτές» και στις οποίες είχε βασιστεί το παραπεμπτικό βούλευμα. «Ο κ. Κούγιας στον ανακριτή κατέθετε για κατάρτιση πινάκων διαιτησίας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αξιολογικά κριτήρια, για σκόπιμη τοποθέτηση διαιτητών, εύνοια ομάδων, αναφερόταν εκτενώς στη δράση του Θ. Κουρίδη και άλλων κατηγορουμένων και ήρθε εδώ και μας είπε ότι αυτά ήταν προσωπικές εκτιμήσεις του.

Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τον Γιάννη Αλαφούζο», ανέφερε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: «Θα πρέπει να αναζητήσετε πραγματικά παραστατικά, δεν χρειάζεστε ηχηρές δηλώσεις παραγόντων που τις ανατρέπουν στην πορεία».

Ως πραγματικό περιστατικό προσδιόρισε την κατάρτιση πινάκων διαιτησίας το 2012-2013, «που έγιναν παράνομα και ο Σ. Πιλάβιος συνήργησε στην παρανομία. Η ΚΕΔ δεν συνεδρίασε νόμιμα, απλώς ανακοινώθηκαν τα ονόματα στον Κύρο Βασσάρα, η καταγγελία του οποίου απλώς μπήκε στο συρτάρι της ΕΠΟ. Ολα αυτά αποδεικνύουν τη νοσηρότητα που υπήρχε στην ΚΕΔ, αλλά για να δούμε τι αποτέλεσμα υπήρξε πρέπει να δούμε διεξοδικά τους επίμαχους αγώνες».

Στο σημείο αυτό ο εισαγγελέας επέλεξε να αναλώσει μεγάλο μέρος της αγόρευσής του στις εκθέσεις των παρατηρητών διαιτησίας με το επιχείρημα ότι «εφόσον δεν είναι κατηγορούμενοι οι παρατηρητές, οι εκθέσεις τους αποτελούν τεκμήριο αληθείας και έχουν αυξημένη βαρύτητα». Ετσι, παρ’ ότι τόνισε πως «μου έκανε εντύπωση ότι υπάρχει κανονισμός που επιτρέπει στους παρατηρητές να χαϊδεύουν τους διαιτητές και να κάνουν εποικοδομητικά σχόλια», βασίστηκε στις εκθέσεις τους για να προτείνει την απαλλαγή των διαιτητών Ηλ. Σπάθα, Θ. Γιάχου, Κ. Ιωαννίδη, Ι. Κάμπαξη και Απ. Αμπάρκιολη.

● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Δεκεμβρίου, 12 και 14 Ιανουαρίου με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης.

Βγήκε από την καραντίνα…

Απόντες ήταν στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης οι δύο συνήγοροι του Β. Μαρινάκη, Ευαγγελία Παναγιώτου και Βασίλης Δημακόπουλος. Συνάδελφός τους ενημέρωσε την έδρα ότι η κ. Παναγιώτου έχει υποβληθεί σε τεστ Covid αλλά δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα και ως εκ τούτου ο κ. Δημακόπουλος βρίσκεται για προληπτικούς λόγους σε καραντίνα. Ωστόσο, η έδρα αποφάσισε να συνεχιστεί η συνεδρίαση και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Δημακόπουλο, ζητώντας τη συναίνεσή του. Λίγο αργότερα ο Β. Δημακόπουλος εμφανίστηκε στο Εφετείο και παρακολούθησε από απόσταση την αγόρευση του εισαγγελέα.

Η εισαγγελική απόφαση

Αθώοι: Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιώργος Σαρρής, Θεόδωρος Κουρίδης, Αρης Σταθόπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος, Γιώργος Δούρος, Θανάσης Μπριάκος, Γιώργος Σπανός, Γιάννης Αγγελόπουλος, Ρικάρντο Σα Πίντο, Γιάννης Κομπότης, Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Κάμπαξης, Απόστολος Αμπάρκιολης, Θανάσης Γιάχος, Ηλίας Σπάθας, Δημήτρης Αμαραντίδης, Ηλίας Ιωάννου, Αλέξανδρος Καλογέρης, Δημήτρης Μάνος, Γιώργος Σκαθαρούδης, Πέρεζ Μορένο.

Ενοχοι: Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιώργος Λαναρής, Κώστας Μπάρμπας, Χαράλαμπος Παυλίδης, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

top