Το πλιάτσικο συνεχίζεται από τη μεγαλύτερη συμμορία που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος

ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΑ

Χθες Παρασκευή 26-8-22 η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα-AD Holdings του πεθερού του Γεραπετρίτη (ο ίδιος δεύτερος μέτοχος) κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ.

Η μεταλλουργική εταιρεία ΛΑΡΚΟ ήταν ελληνική κρατική εταιρία, που η κυβέρνηση έκλεισε δήθεν ως προβληματική για να την ιδιωτικοποιήσει (να την ξεπουλήσει δηλαδή σε ημετέρους της)…

Ήταν μια τεράστια απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος, καθώς η ΛΑΡΚΟ ήταν η μοναδική μεταλλουργική βιομηχανία στην Ευρώπη που παράγει νικέλιο και κοβάλτιο, μέταλλα απαραίτητα για τις μπαταρίες στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Όπως είχαν καταγγείλει οι εργαζόμενοι, με συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, η ΛΑΡΚΟ και η χώρα μας χάνουν κάθε μέρα 4 εκ. ευρώ συνάλλαγμα (πάνω από 1 δισ. το χρόνο)… Πιάστηκαν όμως με την «γίδα στην πλάτη» από την εκτίναξη της τιμής του νικελίου…

  • Συνολικά η εταιρία άμεσα και έμμεσα απασχολούσε περί τις 4000 εργαζόμενους και επαγγελματίες, επηρεάζοντας άμεσα την οικονομία σε 6 νομούς της χώρας, δίνοντας οικονομικές ανάσες σε ακριτικές περιοχές όπως η Καστοριά και η Κοζάνη.
  • Είναι ουσιαστικά η μοναδική ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου και μία από τις 5 μεγαλύτερες στον κόσμο, έχοντας στην διάθεση της σχεδόν 1.000.000 στρέμματα γης με κοιτάσματα σιδηρονικελίου που σήμερα εκτιμούνται αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Να σημειωθεί ότι η σημερινή αξία του νικελίου είναι γύρω στις 22.000 δολάρια ο τόνος και η ΛΑΡΚΟ μπορεί παράγει περίπου 18.000-20.000 τόνους ετησίως. Όπως ήδη αναφέραμε, η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτίουχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της κοιτάσματα χρωμίου, που μαζί με το νικέλιο είναι τα υλικά που δημιουργούν τον ανοξείδωτο χάλυβα, προϊόν τεράστιας αξίας, που αξιοποιείται σε πολλές εφαρμογές και μέχρι σήμερα εισάγεται στη χώρα μας.

(Στοιχεία από parallaximag.gr, investing.com)

Το πλιάτσικο συνεχίζεται και την ύστατη ώρα από την κυβέρνηση συμμορία του Μητσοτάκη…

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *