Πέρα από τα φούμαρα και τα πούμαρα…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο άνθρωπος που πούλησε φούμαρα ότι θα νικήσει μόνος του το Μητσοτάκη, χθες, κατηγόρησε όλους τους διαφωνούντες ως προς το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ως “πολιτική του Pummarο“.
Μέσα σε ενάμισι μήνα που είναι μέλος και αρχηγός του κόμματος, στο οποίο έκανε επιθετική εξαγορά, πρόλαβε και είδε την “κομματίλα και καμαρίλα“.
Πέρα από την αυταρχικότητα της χθεσινής διαδικασίας, υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα:
Γιατί ο Κασσελάκης χθες “έβαλε φωτιά στα φρένα” και έκανε τη διπλή κίνηση;
(α) Να διακηρύξει ότι κόμμα είναι καταδικό του (και του Πολάκη) και δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής συσχετισμών μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στα όποια όργανα.
(β) Έδειξε την πόρτα εξόδου στον Τσακαλώτο και την Ομπρέλα, την Αχτσιόγλου και τους 6+6 και την τάση του Διονύση Τεμπονέρα.
2+1 πιθανές ερμηνείες:
  1. Πολιτική: Θέλει να δώσει γρήγορα την εικόνα του Νέου ΣΥΡΙΖΑ ως λαϊκιστικό κόμμα του Κέντρου με καθημερινή πολιτική αιχμή τη διαφθορά και τα σκάνδαλα –μια πολιτική Μπέπε Γκρίλο– χωρίς τα “Pumarro παράσιτα”. Γενικά οι αλλαγές στη φυσιογνωμία θέλουν ένα εξάμηνο να εμπεδωθούν στο πλατύ εκλογικό σώμα και οι ευρωεκλογές είναι τον Ιούνη (σωστή εκτίμηση ως προς το χρόνο).
  2. Ψυχολογική: Είναι θύμα της πίστης στον ίδιο τον Μύθο που έφτιαξαν οι ίδιοι για να επιτύχουν το hostile takeover. Τον μύθο των υπονομευτών.
Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαμόρφωσή του σε ενιαίο κόμμα το 2013 και την ανάδειξή του σε κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, μετεξελίχθηκε σε αρχηγικό κόμμα. Είναι επίσης γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε από το 5% του 2007 (με Αλαβάνο) και το 5% του 2009 (με Τσίπρα) στο 17% και 27% στις διπλές εκλογές του 2012, όταν δηλαδή ήταν ένα ευρύ μέτωπο 16 συνιστωσών, οι 15 στα αριστερά του τότε Συνασπισμού. Πολυδιασπασμένος κομματικά, ενιαίος εκλογικά.
Η κυβερνητική νίκη το 2015 ακολούθησε αυτό το momentum. Τα υπόλοιπα είναι φούμαρα.
Υπάρχουν και άλλες ερμηνείες που σχετίζονται με τη ψυχοσύνθεση της σημερινής ηγεσίας και του στενού επιτελείου της που δεν μας έχει συνηθίσει σε νηφάλιες αναγνώσεις.
Θα κερδίσει ή θα χάσει;
Προς το παρόν ο Κασσελάκης και ο Πολάκης κατάφεραν να χρεωθούν το αποφασιστικό βήμα προς τη διάσπαση.
Την απάντηση στο ερώτημα θα τη δούμε… (Από ανάρτηση του Δημήτρη Αν.)

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *