Καταδικασμένη η ΑΕΚ να ζει χωρίς ηγέτη και τερματοφύλακα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει στο sport24.gr για τους παίκτες με προσωπικότητα που δεν διαθέτει η ΑΕΚ και τους οποίους προσπαθεί να “βαφτίσει” τέτοιους, μέσα από πρόσωπα που έχουν φθαρεί εντελώς και αποδεδειγμένα, δεν μπορούν…

Ήταν ουτοπικό εξαρχής να πιστεύει κάποιος ότι αυτή η ΑΕΚ όπως είναι δομημένη, θα κατάφερνε να προκριθεί εις βάρος του ΠΑΟΚ μετά το αρχικό 0-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η καταφανής ηττοπάθεια στα μεγάλα παιχνίδια αλλά και οι σημαντικές απουσίες με τελευταία αυτή του Λιβάι Γκαρσία, την είχαν εξ ορισμού εγκλωβισμένη στα σχοινιά. Παρόλα αυτά κατάφερε να βρεθεί στη θέση που θα μπορούσε να τον οδηγήσει τουλάχιστον στην παράταση και απείχε λίγα λεπτά από αυτήν…

Έφτασε μέχρι το σημείο αυτό επειδή το πλάνο του Μανόλο Χιμένεθ ήταν πραγματικά εύστοχο. Έστησε την ομάδα όπως έπρεπε για να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα και μέσα από τις αλλαγές που είχε προγραμματίσει για το δεύτερο ημίχρονο, να χτυπήσει την πρόκριση. Όπως ακριβώς συνέβη… Ο καθένας μπορεί να το έχει διαφορετικά στο μυαλό του όμως σε αυτό του Ισπανού έτσι ήταν καταστρωμένο το σχέδιο και παρόμοιο με αυτό είχαμε ξαναδεί πολλές φορές κατά την περίοδο 2017-18, όταν η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα καταφέρνοντας σπουδαία πράγματα στα δεύτερα ημίχρονα των αγώνων με τους παίκτες που έφερνε από τον πάγκο.

Βέβαια για κάποιους, ό,τι κι αν ο Χιμένεθ κάνει θα έχει πάντα αρνητικό πρόσημο στο τέλος της ημέρας, αν ο στόχος δεν επιτυγχάνεται. Συμβαίνει αυτό γιατί είναι πάντα η πιο εύκολη και απλουστευμένη λύση το να αποτελεί εκείνος το εξιλαστήριο θύμα και γύρω από το πρόσωπό του να οικοδομείται η πλάνη του αποπροσανατολισμού. Διότι τα πράγματα είναι πολύ απλά και ξεκάθαρα για την ΑΕΚ, που αντί να δει την αλήθεια κατάματα και να πάρει τις σωστές αποφάσεις, θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν να επιρρίπτει ευθύνες στα λάθος πρόσωπα.
ΠΑΙΚΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Αντί άπαντες να συμφωνήσουν και να καταδείξουν ότι η Ένωση αγωνίζεται χωρίς ηγέτη και χωρίς τερματοφύλακα, δίχως ποδοσφαιριστές με την προσωπικότητα να πάρουν επάνω τους την ομάδα σε κρίσιμες στιγμές και να καθαρίσουν μεγάλους αγώνες, πέφτει όλο το ανάθεμα στον προπονητή γιατί έτσι ακριβώς βολεύει. Πιστέψτε με όμως, όποιος τεχνικός κι αν καθίσει στον πάγκο της ΑΕΚ μετά τον Χιμένεθ, δεν θα μεταμορφώσει τον Μάνταλο σε ηγέτη της ΑΕΚ γιατί απλά δεν μπορεί να είναι τέτοιος.

Ούτε επίσης θα εξελιχθεί ο Παναγιώτης Τσιντώτας σε κάτι καλύτερο από έναν τερματοφύλακα που δέχεται γκολ λυγίζοντας το κορμί του προς τα πίσω στην κλειστή γωνία του, γιατί προφανώς αυτός με τον οποίον δουλεύει τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταφέρει να του περάσει ούτε τα βασικά. Βέβαια δεν ευθύνεται πάντα ο καθηγητής, αν ο μαθητής δεν παίρνει από γράμματα. Τι φταίει περισσότερο δεν ξέρω, όμως αυτή κατάντια κάτω από τα δοκάρια δεν μπορεί να συνεχιστεί…

Ασφαλώς δεν είναι μόνο οι δύο προαναφερθέντες με το ταβάνι χαμηλά για το επίπεδο που θα έπρεπε να έχει η ΑΕΚ. Ειδικότερα για τον Μάνταλο έχω σημειώσει πολλάκις ότι είναι καλός ποδοσφαιριστής αλλά όλο αυτό το καταναγκαστικό που συμβαίνει γύρω του και η προσπάθεια να περάσει στις συνειδήσεις όλων με το έτσι θέλω ”ηγέτης της ΑΕΚ” κι όλο το παιχνίδι να στηρίζεται πάνω σε αυτόν, δεν βοηθάει ούτε εκείνον ούτε την ομάδα.

Εδώ λοιπόν η απάντηση στο γιατί ο Μανόλο Χιμένεθ τον χρησιμοποιεί και επιμένει σε αυτόν είναι πολύ απλή. Διότι δεν έχει άλλον καλύτερο. Κάτι που από μόνο του συνιστά παθογένεια και καταδεικνύει το μέγεθος της λάθος αντίληψης που έχουν οι υπεύθυνοι για το ρόστερ και το πως αυτό πρέπει να δομηθεί στο εξής. Αν σε αυτήν την ομάδα υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να πιστεύουν πως με 5-6 αλλαγές παικτών οι οποίοι μάλιστα δεν θα είναι από πολύ υψηλό ράφι, θα δημιουργηθεί σύνολο το οποίο θα διεκδικεί το πρωτάθλημα, τότε να το ξέρουμε από τώρα ότι θα δούμε μία από τα ίδια και του χρόνου όποιος κι αν είναι ο επόμενος προπονητής.
ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Σε αυτές τις δύο θέσεις δηλαδή του επιτελικού χαφ που θα έχει προσωπικότητα, γκολ και ασίστ σε μεγάλα ματς και όχι μόνο με τους μικρομεσαίους αντιπάλους κι ενός τερματοφύλακα που δεν θα επιτρέπει ό,τι περνάει από δίπλα του να γίνεται γκολ αλλά με τις επεμβάσεις του θα δίνει βαθμούς στην ΑΕΚ, το κενό είναι τεράστιο.

Υπάρχουν βέβαια τουλάχιστον 6-7 θέσεις ακόμα στις οποίες η ομάδα θα πρέπει να ενισχυθεί με ποδοσφαιριστές ενδεκάδας σημαντικά καλύτερους από αυτούς που παίζουν σήμερα. Προσωπικά, για το βασικό σχήμα θα υπολόγιζα μόνο τον Γκαρσία τον Γαλανόπουλο και τον Σιμάνσκι ως μόνιμα σημεία αναφοράς, άντε και τον Τάνκοβιτς γιατί έχει πολύ ποιοτικά στοιχεία και με καλύτερους συμπαίκτες δίπλα του θα έδειχνε ακόμα καλύτερα πράγματα.

Δεν έχω ωστόσο την εικόνα ότι στην ΑΕΚ το βλέπουν έτσι. Μακάρι, αλλά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο και ο πήχης κάθε άλλο παρά ψηλά βρίσκεται αν εξαχθεί ένα πρόχειρο συμπέρασμα μέσω των ονομάτων που τελευταία ακούγονται. Θα ήταν πολύ ευχάριστο μέσα από τα φετινά στραπάτσα στα ντέρμπι να συνειδητοποιήσει η διοίκηση της ομάδας ότι πρέπει να υπάρξει γενναίο ξήλωμα και να φτιαχτεί μία καινούργια εντεκάδα από παίκτες ανωτέρας ποιότητας.

Σε διαφορετική περίπτωση ίσως πάλι τον ερχόμενο Νοέμβριο προς Δεκέμβριο να ψάχνουμε πού βρίσκεται αυτός ο αγαπησιάρης Ισπανός για να την ανασύρει από το βάλτο. Το όποιο έργο όμως, όπως αποδείχθηκε φέτος, δεν μπορεί να βγαίνει πάντα σε καλό…

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *