13 Δεκ

Κύπελλο Ελλάδας: Μια διοργάνωση… χάλια

(0)

Κοινοποίησέ το!

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών, του Τάσου Τσατάλη………………………………………………………………………………………………………..

Καταθλιπτική και σήμερα, η εικόνα στις εξέδρες στα ματς της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας. Πολύ πιο καταθλιπτική ακόμη και σε σχέση με την αντίστοιχη του μέσου όρου των αγώνων της Super League. Έτσι πήγε αυτή η ιστορία και τις τρεις αγωνιστικές.

Στην Ελλάδα βλέπετε, όλα γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα τις απαιτήσεις όποιας από τις δύο συνδρομητικές πλατφόρμες έχει τα δικαιώματα και σκάει τα λεφτά. H Nova στο πρωτάθλημα και ο OTE στο Κύπελλο. Τι ενδιαφέρει τον OTE στην συγκεκριμένη περίπτωση;

Να γίνονται κάποια παιχνίδια, που θα τα δείχνει απευθείας και θα μπορεί ο συνδρομητής του να βλέπει κάτι από ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού δεν έχει το πρωτάθλημα.

Το ότι το 90% αυτών των αγώνων δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, απαξιώνονται από τις ίδιες τις ομάδες και απαξιώνουν μια διοργάνωση που σε άλλες χώρες προσφέρει συγκινήσεις δεν απασχολεί κανέναν.

Η ΕΠΟ ενδιαφέρεται μόνο για τα λεφτά που παίρνει βέβαια. Στερεί λοιπόν εδώ και χρόνια από την κατ’ εξοχή διοργάνωση των εκπλήξεων, την δυνατότητα να υπάρχουν εκπλήξεις.

Τα μονά παιχνίδια τα έχουμε ξεχάσει, αντίθετα έχουμε προσθέσει την φάση των ομίλων με αποκλειστικά τηλεοπτικά κριτήρια. Στο Κύπελλο Ελλάδος πλέον δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες πιθανότητες να δεις μια έκπληξη. Σε όλη την διάρκεια των αγώνων στους ομίλους ως τώρα, υπάρχει μόνο η νίκη του ΟΦΗ επί του Παναθηναϊκού.

Μια εξαίρεση που δίνει την πιθανότητα πλέον να μείνει έξω ο Παναθηναϊκός, η οποία όμως επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ο οποίος είναι ματς χωρίς ενδιαφέρον στην συντριπτική τους πλειοψηφία , με το συνδρομητικό να περιμένει να αρχίσουν τα «νοκ άουτ» και να σκάσει κανένα ντέρμπι, για να λέει πως κάτι σοβαρό δείχνει στους πελάτες του. Φθορά χωρίς αντίκρισμα και για τις ομάδες και για τους φιλάθλους.

Υποτίθεται πως επειδή υποχρεωτικά τα ματς μεταξύ ομάδων της Super League και της Football League γίνονται στις έδρες των δεύτερων, αυτό τονώνει το ενδεχόμενο κάποιας έκπληξης. Μόνο που έκπληξη σημαίνει και αποκλεισμό του «μεγάλου» και όχι απλά μια ήττα ή μια ισοπαλία, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει πως η Ελλάδα πρωτοπορεί αρνητικά και στο ότι το Κύπελλο, μιας διοργάνωση που παραδοσιακά σε όλες τις χώρες που παίζεται κανονικό ποδόσφαιρο, δίνει την ευκαιρία σε ομάδες που δεν έχουν πιθανότητες να αντιμετωπίσουν υπό νορμάλ συνθήκες αντίστοιχες της Α’ Εθνικής να το κάνουν, εδώ περιορίζεται πλέον στην συμμετοχή ομάδων μόνο από τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες! Και για την ερασιτεχνική Γ’ Εθνική, έχει θεσπιστεί «Κύπελλο Γ’ Εθνικής» και αυτό χωρίς καμιά ουσία.

Γιατί στην Αγγλία και την Γαλλία, μπορείς να δεις ερασιτέχνες να παίζουν με επαγγελματίες και εδώ θεωρείται … απαγορευμένο; Γιατί για έναν περίεργο λόγο μόνιμα κοιτάμε προς την Ιταλία για ιδέες για το Κύπελλο; Αν και ακόμη και τους γείτονες τους έχουμε αφήσει πίσω πλέον, αφού και εκείνοι έχουν προβεί σε αλλαγές που θεωρούν πως δίνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο Coppa Italia. Ιδιαίτερα την καθιέρωση μονών αγώνων μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Την στιγμή που γράφεται το σχόλιο, απομεσήμερο Τρίτης, έξι ομάδες παίζουν χωρίς λόγο σε τρεις αναμετρήσεις που δεν έχουν καμιά ουσία και είναι ζήτημα αν και στις τρεις είναι στο γήπεδο καμιά 300αριά νοματαίοι σύνολο.

Δεν το κοιτάνε και αυτό στην Προσωρινή Διοικούσα στην ΕΠΟ, αφού έχουν διάθεση για κεντρικές παρεμβάσεις και το δείχνουν; Τι θα γίνει με το χάλι του Κυπέλλου;

Αν στον OTE ανησυχούν για τον αριθμό των παιχνιδιών, ας διευρύνουν τον αριθμό των ομάδων με συμμετοχή και των ερασιτεχνών. Και αν πια αυτή η φάση των ομίλων είναι τόσο απαραίτητη, ας την βάλουν τον Αύγουστο, με συμμετοχή και των ομάδων της Γ’ Εθνικής, όπως γινόταν στις αρχές της δεκαετίας του 90′. Ώστε τουλάχιστον να βοηθάνε και τις ομάδες στην προετοιμασία τους.

Μάλλον τους διαφεύγει πως το τηλεοπτικό ενδιαφέρον τονώνεται και από το να έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον τα παιχνίδια και ας είναι κατά τι λιγότερα σε αριθμό.

Κοινοποίησέ το!

Categories: ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Comments (0)

to-top