13 Δεκ

Προετοιμασία χωρίς αυταπάτες

(0)

Κοινοποίησέ το!

Του Τάσου Παππά (από την Εφημ. των Συντακτών)………………………………………………………….

Ρώτησα υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τη δεύτερη αξιολόγηση:

“Οταν ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τουλάχιστον για μια δεκαετία, δεν ζητάτε να σας υποδείξει ένα παράδειγμα χώρας που έχει καταφέρει να πετύχει αυτόν τον στόχο;”

«Το κάνουμε» μου είπε. «Και τι σας λέει;» επέμεινα. «Τίποτε. Δεν ενδιαφέρεται να οργανώσει πειστική επιχειρηματολογία υπέρ της θέσης του. Απλώς την παρουσιάζει και απαιτεί να γίνει αποδεκτή» ήταν η απάντηση.

«Εχετε κάποια ερμηνεία για τη στάση του;» συνέχισα απτόητος. «Υποθέτουμε βασίμως ότι ο Σόιμπλε δουλεύει εδώ και καιρό το σχέδιο για ευρώ δύο ταχυτήτων.

Στην πρώτη ομάδα, που θα είναι ισχυρή θεσμικά και με συναντίληψη για την οικονομική πολιτική, δεν πρέπει να συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, δηλαδή οι χώρες του Νότου για τις οποίες η άποψή του δεν είναι καθόλου καλή. Μας θεωρεί βαρίδια». Μάλιστα.

Δεν πρόκειται για κάποια σημαντική αποκάλυψη. Το σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται ο ανελέητα κυνικός και νοσηρά δογματικός Σόιμπλε είναι γνωστό εδώ και καιρό. Και ο ίδιος με διάφορες αφορμές έχει δημοσίως καταθέσει κάποιες πλευρές του.

Προσπάθησε να το εφαρμόσει αρχίζοντας με την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, αλλά συνάντησε αντιδράσεις κυρίως από τη Γαλλία και δευτερευόντως από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ο Ρέντσι, σύμφωνα με Ελληνες διαπραγματευτές, απλώς φώναζε έξω από τις συνόδους κορυφής, αλλά εντός των συνεδριάσεων ήταν πειθαρχημένος.

Για τη στρατηγική Σόιμπλε μίλησε πριν από λίγες μέρες σε συνάντησή του με δημοσιογράφους κορυφαίο στέλεχος του SPD. Ζητώντας από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να μην του χρεώσουν τη δήλωση, καθότι το κόμμα του συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες, είπε (αποδίδεται σε ελεύθερη απόδοση): «Γνωρίζουμε τι θέλει και πού το πάει ο Σόιμπλε. Ομως με το 20% που έχουμε δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».

Αν στη γενική μελαγχολική εικόνα προσθέσουμε και τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας (σύμφωνα με τις ενδείξεις θα είναι ο Φρανσουά Φιγιόν), ο οποίος δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τη Μάργκαρετ Θάτσερ και εξέφρασε τη λύπη του που η Γαλλία δεν έζησε μέχρι τώρα μια «ανάλογη νεοφιλελεύθερη επανάσταση», τότε δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι θετικό για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο γαλλογερμανικός άξονας, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είναι συμπαγής και αμείλικτος.

Οπότε το ερώτημα που προκύπτει και αφορά την ελληνική κυβέρνηση «γιατί η Ελλάδα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη και αυτή πρώτη θα υποστεί τις συνέπειες από την πολιτική Σόιμπλε;» είναι αν έχει προετοιμαστεί καταλλήλως. Για κάθε ενδεχόμενο. Αυτή τη φορά δεν δικαιούται να επικαλεστεί αυταπάτες. Οι ηρωικοί αλλά απεγνωσμένοι αυτοσχεδιασμοί της προηγούμενης φάσης δεν θα βρουν ακροατήριο.

Ανάγωγα

Ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι «ο πρωθυπουργός που θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ θα πάει φυλακή».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε οργισμένος ότι «αν χρειάζεται κάποιοι να μπουν φυλακή, είναι όσοι πρόδωσαν και ξεπουλάνε αυτόν τον τόπο και την εθνική μας περιουσία. Είναι αυτοί που μας έβαλαν στο ευρώ χωρίς συζήτηση και ερήμην των πολιτών.

Είναι εκείνοι που υπερχρέωσαν, υποθήκευσαν, λεηλάτησαν και καταλήστευσαν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και τους έχουν παραδώσει ως αποικία στους πιστωτές για 99 χρόνια».

Πιο ρεαλιστική μού φαίνεται η ιδέα Λεβέντη, γιατί στη φυλακή θα οδηγηθεί ένας. Με την πρόταση Λαφαζάνη θα χρειαστούμε κι άλλες φυλακές, γιατί αυτές που υπάρχουν θα ξεχειλίσουν.

Κοινοποίησέ το!

Comments (0)

to-top