Περισσότεροι από 1.000 ειδικοί τεχνητής νοημοσύνης ζητούν να σταματήσει η εξέλιξη των συστημάτων ΑΙ έως ότου ο κόσμος να είναι σίγουρος ότι «τα αποτελέσματα της χρήσης της A.I. θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι διαχειρίσιμοι»

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Περισσότεροι από 1.000 ειδικοί, ερευνητές και υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης συμμετείχαν στην έκκληση για άμεση παύση της εξέλιξης των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης – Artificial Intelligence-AI για τουλάχιστον έξι μήνες, έτσι ώστε οι δυνατότητες και οι κίνδυνοι συστημάτων όπως το GPT-4 να μπορούν να μελετηθούν και να ελεγχθούν κατάλληλα. (από άρθρο του βρετανικού GUARDIAN)

Η απαίτηση γίνεται σε μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από σημαντικούς παίκτες τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι ο Elon Musk, συνιδρυτής της OpenAI, το ερευνητικό εργαστήριο που είναι υπεύθυνο για το ChatGPT και το GPT-4. Ο Emad Mostaque, ιδρυτής της Stability AI με έδρα το Λονδίνο. και ο Steve Wozniak, συνιδρυτής της Apple. Στους υπογράφοντες του περιλαμβάνονται επίσης μηχανικοί από τις Amazon, DeepMind, Google, Meta και Microsoft, καθώς και ακαδημαϊκοί, συμπεριλαμβανομένου του γνωστικού επιστήμονα Gary Marcus.

«Τους τελευταίους μήνες είδαμε τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης να εγκλωβίζονται σε έναν αγώνα εκτός ελέγχου για να αναπτύξουν όλο και πιο ισχυρά ψηφιακά μυαλά που κανείς –ακόμη και οι δημιουργοί τους– δεν μπορεί να καταλάβει, να προβλέψει ή να ελέγξει αξιόπιστα», αναφέρει η επιστολή. «Τα ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι τους θα είναι διαχειρίσιμοι».

Οι συγγραφείς, που συντονίζονται από το think tank “the Future of Life Institute”, επικαλούνται τον ίδιο τον συνιδρυτή του OpenAI Sam Altman για να δικαιολογήσουν τις επιφυλάξεις τους.

Σε μια ανάρτηση από τον Φεβρουάριο, ο Altman έγραψε: «Κάποια στιγμή, πρέπει να υπάρξει αναστοχασμός για τις συνέπειες της εφαρμογής των δυνατοτήτων των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και να συμφωνηθεί ο περιορισμός του ρυθμού αύξησης των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων μοντέλων A.I.»

Η επιστολή συνέχιζε: «Συμφωνούμε. Η στιγμή αυτή έφτασε».

Εάν οι ερευνητές δεν σταματήσουν οικειοθελώς την εργασία τους σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης πιο ισχυρά από το υπάρχον GPT-4, που αποτελεί σημείο αναφοράς σήμερα, τότε «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν», λένε οι συγγραφείς. «Αυτό δεν σημαίνει παύση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης γενικά, απλώς θα αναστείλει για λίγο την ανάπτυξη ολοένα και μεγαλύτερων απρόβλεπτα μοντέλων με άγνωστες και μη ελεγχόμενες από τον άνθρωπο δυνατότητες», προσθέτουν.

Από την κυκλοφορία του GPT-4, το OpenAI προσθέτει συνεχώς νέες δυνατότητες στο σύστημα AI με «πρόσθετα», δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναζητά δεδομένα στον ανοιχτό ιστό, να προγραμματίζει διακοπές και ακόμη και να παραγγέλνει είδη παντοπωλείου.

Αλλά η εταιρεία πρέπει να αντιμετωπίσει την «επέκταση των ικανοτήτων της AI»: Γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο τα συστήματά της να είναι πιο ισχυρά από ό,τι γνωρίζει κατά την κυκλοφορία. Καθώς οι ερευνητές πειραματίζονται με το GPT-4 τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, είναι πιθανό να αποκαλύψουν νέους τρόπους εξέλιξης του συστήματος που βελτιώνουν την ικανότητά του να επιλύει δύσκολα προβλήματα. Μια πρόσφατη ανακάλυψη ήταν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι αισθητά πιο ακριβής στο να απαντά σε ερωτήσεις «με το στυλ ενός έμπειρου ειδικού» και να δείχνει δική της βούληση.

Η έκκληση για αυστηρή ρύθμιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη εμβληματική λευκή βίβλο της βρετανικής κυβέρνησης για κανονισμούς τεχνητής νοημοσύνης, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, η οποία δεν προβλέπει νέες “εξουσίες” για τα συστήματα αυτά…

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *