Αναδημοσιεύουμε την ανάλυση του Proper Greek Analyst@propergranalyst που δείχνει με αναμφισβήτητο τρόπο και συγκριτικά στοιχεία από την Eurostat, τη ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ διάλυση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη!
Είμαστε 17οι στην Ευρώπη σε αριθμό κρεβατιών δημοσίων νοσοκομείων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (40% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και 4οι σε αριθμό κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων!
Η χώρα μας ήταν 25η στην Ευρώπη σε δημόσια χρηματοδότηση της υγείας ως προς ΑΕΠ (στα ⅔ του ευρωπαϊκού μέσου όρου, 6,5 δις ετησίως λιγότερα) και δεύτερη πανευρωπαϊκά σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας (λεφτά από την τσέπη μας σε υπηρεσίες υγείας), 95% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στη δημόσια χρηματοδότηση υπολειπόμαστε 2,89% του ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και ξοδεύουμε 2,89% του ΑΕΠ από την τσέπη μας σε ιδιωτική υγεία!
Δηλαδή αν κλείσει η διαφορά της δημόσιας χρηματοδότησης Υγείας στην Ελλάδα από τον μέσο όρο της ΕΕ (αυτό που λέμε ιδανικά “σύγκλιση με την Ε.Ε.”), τότε δεν θα ξοδεύουμε τίποτα από την τσέπη μας!
Τουτέστιν οι δαπάνες στην ιδιωτική υγεία φαίνεται να προκύπτουν από πάγιες ανάγκες που δεν αφέθηκαν να καλύψουν τα Δημόσια νοσοκομεία και δεν είναι επιλογή πολυτελείας.
Το 2023 με βάση τα τελευταία πολύ αναλυτικά στοιχεία της Eurostat:
Είμαστε 17οι σε 25 χώρες της Ευρώπης σε αριθμό κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία με 282 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (με μείωση 20% από το 2009, το έτος που ξεκίνησε η κρίση). Η χώρα μας σε κρεβάτια υπολείπεται 38% του μέσου όρου αυτών των χωρών της Ευρώπης (389 κρεβάτια ανά 100 χιλιάδες κατοίκους)
(φώτο 2) Την ίδια στιγμή είμαστε 4οι σε 23 χώρες της Ευρώπης σε αριθμό κρεβατιών ιδιωτικών νοσοκομείων με 134 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους και σχεδόν διπλάσιο αριθμό (1,82) από τον μέσο όρο κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων αυτών (73).
Βλέπετε παραπάνω ότι αν είχαμε καλύψει τη διαφορά μας σε δημόσιες κλίνες από την Ε.Ε. (-107) τότε οι κλίνες σε ιδιωτικά νοσοκομεία θα μειώνονταν δραματικά.
(φώτο 3) Η Ελλάδα ήταν 25η σε 32 χώρες της Ευρώπης σε δημόσια χρηματοδότηση της Υγείας: Η χρηματοδότηση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τα Δημόσια Ταμεία ασφάλισης στην Ελλάδα ήταν στο 5,12% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 8,03% του ΑΕΠ. Υποχρηματοδότηση στην Ελλάδα της τάξης του 2,89% του ΑΕΠ του 2023, δηλαδή 6,5 ΔΙΣ, στα ⅔ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
(φώτο 4) Η χώρα μας έχει δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη υγείας με 2,89% του ΑΕΠ (ίδια με την απόκλιση σε δημόσια χρηματοδότηση!) σε 32 χώρες της Ευρώπης, 95% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,48% του ΑΕΠ). Η τιμή είναι αυξημένη κατά 5,8% από το 2019.


